Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tizenöt éve kezdték meg a munkát a magyar katonaorvosok Afganisztánban

2018. március 9., péntek 15:01

Tizenöt évvel ezelőtt, 2003. március 8-án érkezett meg az afganisztáni Kabulba az első magyar egészségügyi kontingens. Az évforduló alkalmából az akkori csoport tagjai megemlékezést tartottak március 8-án, csütörtökön, Budapesten, a Honvédkórházban. 

Köszöntőjében Kun Szabó István vezérőrnagy, az MH Egészségügyi Központ parancsnoka úgy fogalmazott: a tizenöt évvel ezelőtt történtek fontos mérföldkövet jelentettek a Magyar Honvédség életében. A parancsnok szerint másfél évtizeddel ezelőtt a magyar egészségügyi kontingens egy „toronyugrást hajtott végre a mélybe”, hiszen korábban ilyen jellegű feladatot még nem kellett teljesíteniük a magyar katonaorvosoknak.
1609151546
„Több ezer kilométerre a hazától, többnemzeti és, valljuk be, az európai ember számára rendkívül nehéz körülmények között teljesítették feladatukat” – mondta a vezérőrnagy, hozzátéve: katonai beavatkozást egészségügyi biztosítás nélkül sehol nem lehet végrehajtani, s ennek az elvárásnak maximálisan megfeleltek a magyar egészségügyi kontingens tagjai.
1609151546
Dr. Pellek Sándor orvos alezredes, az első kontingens tagja előadásában felelevenítette azokat az eseményeket, amelyek következményeként a magyar egészségügyi szakemberek 15 évvel ezelőtt megkezdték a munkájukat Afganisztánban, a NATO vezette ISAF (Intrenational Security Assistance Force – Nemzetközi Biztonsági Közreműködő Erők) misszió kötelékében. Részletesen szólt a mindennapi munkáról, a közösen átélt eseményekről és a nehézségekről is.
1609151546
Ugyancsak az első kontingens tagja volt dr. Vekerdi Zoltán orvos ezredes, aki jelenleg kiemelt missziós feladatot lát el Koszovóban, így videokonferencia-rendszeren keresztül köszöntötte a megemlékezés résztvevőit, vagyis az első egészségügyi kontingens tagjait, illetve az előkészítésben részt vevő szakembereket.
1609151546
A megemlékezésen dr. Svéd László nyugállományú orvos altábornagy, a Honvéd Vezérkar akkori egészségügyi csoportfőnöke az afganisztáni egészségügyi missziós tevékenység kezdetéről és annak jelentőségéről beszélt.

A találkozón – mások mellett – részt vett dr. Hetei Péter nyugállományú orvos vezérőrnagy, dr. Németh András nyugállományú orvos dandártábornok és dr. Kopcsó István orvos dandártábornok, a Magyar Honvédség egészségügyi főnöke.
1609151546
Forrás: honvedelem.hu
Cikk és fotó: Szűcs László
ESZA