Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Több ezer ember gyógyul a hévízi mozgásszervi rehabilitációs intézetben

2014. február 24., hétfő 12:06

Évente legalább háromezer embernek segítenek az ország egyik legjobb fekvésű rehabilitációs intézetében, ahol a kiemelkedő szakembergárdán kívül a hévízi környezet és maga a gyógyvíz is hozzájárul a gyógyulás folyamatához – mondta dr. Sedivi László nyugállományú orvos ezredes, a HM Egészségügyi Központ Honvédkórház Hévízi Mozgásszervi Rehabilitációs Intézetének vezetője a honvedelem.hu-nak adott interjújában.

1609150812
Dr. Sedivi László, az intézet vezetőjeAz intézet vezetője elmondta: az országban egyedül itt működik a 12 ágyas Heine-Medin részleg, ahol a járványos gyermekbénulás utáni állapotban szenvedők rehabilitációját végzik. A járványos gyermekbénulás az 1950-es években volt gyakori Magyarországon, a legutolsó megbetegedést pedig 1962-ben észlelték. A kór miatt különböző súlyosságú, mozgásszervi megbetegedésektől szenvedő – ma már az ötvenes éveikben járó – páciensek száma néhány ezer lehet.

Az intézmény egyébként 2007-ben integrálódott a Honvédkórház rendszerébe, és jelenleg három intenzív mozgásszervi rehabilitációs osztályon, összesen 190 ágyon gyógyítanak. A 140 alkalmazottból 10-en orvosok, akiknek minimálisan két, de inkább három szakképesítésük van, és 22 főből áll a gyógytornászok csapata, ami országos szinten is kiemelkedő. Ilyen összetételű szakembergárdával szinte minden beteg személyre szabott ellátást kaphat, amibe – a problémától függően – naponta akár 2–3 órányi gyógytorna is beletartozik – fűzte hozzá Sedivi László.
1609150812
Az intézet egyik jellegzetessége a súlyfürdő
Évente háromezernél több beteget látnak el, akik átlagosan 25 napot töltenek az intézetben, és 60 százalékuk visszatérő, vagy ismételt rehabilitációra szorul. Az intézet vezetője szerint az igényjogosultak köre ugyan széles, de a korai mozgásszervi rehabilitációt minden esetben kiemelten kezelik.

A betegek egyébként igénybe vehetik az intézet nagyméretű medencéjét is, melynek vize a hévízi tó vízével megegyező összetételű. A gyógyhatású, kéntartalmú víz az egész világon egyedülálló és nagyon ajánlott a krónikus mozgásszervi betegeknek. A vízben lévő kén ugyanis felszívódik a bőrön keresztül és lassítja az ízületek kopását, valamint enyhíti az ezzel járó fájdalmat.
1609150812
A gyógytorna nagyon fontos a rehabilitációban
„Mire egy beteg hozzánk kerül, általában hosszú szenvedésen vagy hosszú baleset utáni ellátáson van túl, tehát valószínűleg mind fizikailag, mind pszichésen nagyon leterhelt. Gyakran olyan komplex kezelésre van szükség, amelybe a pszichológust is be kell vonni” – mutatott rá az intézetvezető.

Az egészségügyi intézmény vezetője harmincegy évvel ezelőtt, 1983-ban kezdett dolgozni az intézetben, 1985 óta pedig vezetője annak. Több mint három évtizeden keresztül hivatásos katonaorvosként tevékenykedett.
1609150813
A személyre szabott kezelés segít a gyors gyógyulásban
Szerző: Nyulas Szabolcs
Fotó: Tóth László
Megjelent: www.honvedelem.hu 2014–02–17
ESZA