Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Több mint 200 Szigeten fesztiválozót látott el a Honvédkórház

2017. augusztus 18., péntek 9:51

A Magyar Honvédség Egészségügyi Központ Honvédkórház idén is emelt szintű felkészüléssel várta a Sziget Fesztiválról beérkező sérülteket. A rendezvény végéig több mint 200, a világ számos országából érkező fesztiválozót szállítottak be és láttak el az intézményben.

A Honvédkórházban minden típusú ellátást legmagasabb (úgynevezett III-as progresszivitási) szinten képesek biztosítani, bármilyen azonnali komplex beavatkozást el tudnak végezni, ezen felül – ahogyan más tömeges rendezvény esetén is – előzetes intézkedéseket tettek a megszokottnál nagyobb számú betegek fogadására, kiemelten a toxikológia és a baleseti sebészet területén. A felkészülésben a korábbi évek tapasztalatai is segítséget nyújtottak.
A Hajógyári-sziget a Honvédkórház sürgősségi ellátotti területéhez tartozik. Így az évtizedek óta megrendezett Sziget Fesztivál (helyszínen nem ellátható) sérültjei és betegei a kórház Sürgősségi Betegellátó Osztályának és Baleseti Sebészeti Osztályának jelentenek leginkább többletfeladatot – ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy az egy hetes rendezvény alatt annyival több beteg volt, mint ha 9 napot dolgoztak volna.
Évről-évre nagy számban látnak el „Szigetről” érkező sérülteket (idén 208 fő, tavaly, 230 fő, 2015-ben 192 fő). A betegek több, mint 90%-a az ellátás és néhány órás megfigyelés után elbocsájtható volt. A legtöbb sérülés zúzódás vagy végtagtörés volt, de előfordultak allergiás, tüdőgyulladásos egyének, illetve többeknek amiatt volt szükségük orvosi segítségre, mert otthon felejtették rendszeresen szedett gyógyszereiket. A legsúlyosabb eset 2017-ben egy epilesziás rohamot kapott férfibeteg volt. Idén is előfordultak ittas, valamint kábítószer hatása alatt álló egyének. Érdekességként megemlítenénk, hogy a legfiatalabb ellátott fesztiválozó 17 éves volt, a legidősebb 63.
Valóban igazi nemzetközi rendezvény a Sziget, hiszen a 208 beérkező sérült ötöde volt csupán magyar. Több holland, német, francia, brit, stb.sérült is érkezett, a két legtávolabbi sérült chilei és új-zélandi volt. Ugyanakkor változatlanul problémát jelent, hogy sok fiatal úgy utazik külföldre, hogy nincs érvényes biztosítása – jóllehet az EU-n belül az európai egészségbiztosítási kártya kiváltása térítésmentes. A fesztiválozó betegek beazonosítása több szempontból fontos. Nem csupán a betegek érdeke, hogy a Honvédkórház sürgősségi osztálya az illető nevét és alapadatait a betegdokumentációban rögzíteni tudja, hanem ez az ellátás finanszírozását is megkönnyíti.
Az intézmény reméli, hogy a későbbiek során a Sziget Fesztivál szervezői más tömegrendezvények szervezőihez hasonlóan háttérintézményi megállapodást kötnek a Honvédkórházzal, amely elsősorban a többletfeladatokból járó járulékos költségeket fedezné, illetve lehetőséget nyújtana a biztosítással nem rendelkező betegek ellátásának finanszírozására.
Az MH Egészségügyi Központ következő évben is felkészül a fesztiválozók ellátására – egyúttal remélve, hogy a felelősségteljes és balesetmentes szórakozással legalább az elkerülhető-megelőzhető balesetek száma csökken.
ESZA