Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Többnemzeti biológiai mintavevő- és laboratóriumi azonosító tanfolyam az MH Egészségügyi Központban

Szerző: MH Egészségügyi Központ |  2023. november 10., péntek 7:47

Nyolc nemzet tizenöt katonájának részvételével, immár ötödik alkalommal rendezi meg AEP-66 biológiai mintavevő- és laboratóriumi azonosító tanfolyamát a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ Járványvédelmi és Tudományos Kutató Intézet, Tudományos Kutató Osztálya, 2023. november 6-17. között.

A kurzus 2017 óta nyújt betekintést a NATO és a békepartnerségi programban szereplő országok szakemberei számára a biológiai mintavétel, mintaelőkészítés, mintafeldolgozás és laboratóriumi diagnosztika folyamataiba.
 
A képzés az atom, biológiai és vegyivédelmi (ABV) területen a NATO egészét tekintve hiánypótló, kiváló lehetőséget biztosítva a biovédelmi szakfeladatokhoz kapcsolódó elméleti és gyakorlati tudás elmélyítésére. A NATO-n belül az interoperabilitás növelése – főleg a részképességek terén – kulcsfontosságú, így az itt kialakuló szakmai és személyes kapcsolatok elősegíthetik a későbbi, közös feladatok sikeres végrehajtását.
 
A tanfolyam első felének gerincét az egyéni védőfelszerelés szakszerű használatával, illetve a biológiai mintavételi eljárásokkal kapcsolatos elméleti képzés alkotja. Ezt követően, a gyakorlati program részeként a résztvevők biológiai mintavételi, illetve klasszikus és molekuláris biológiai laboratóriumi diagnosztikai szaktevékenységet végeznek.
ESZA