Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Továbbfejlesztett tréningboksz a laparoszkópós műtétek gyakorlásához

2014. július 15., kedd 11:17

Laparoszkópos műtétek elvégzését gyakorolhatják az orvosok és az orvostanhallgatók az MH Egészségügyi Központ Általános sebészeti osztályán dolgozó Dr. Oláh Gergely sebész rezidens fejlesztésével.

1609150866

A hasi tükrözéses műtétek egyre inkább elterjedtek hazánkban is, hiszen alkalmazásuk során nagyobb a betegbiztonság, rövidebb a gyógyulási idő, aminek köszönhetően a kórházi tartózkodás ideje is kevesebb. Az ilyen jellegű műtétek szimulációját úgynevezett tréningbokszok segítik.

1609150866

Dr. Oláh Gergely az MH EK Általános sebészeti osztály rezidense egy ilyen eszközt fejlesztett tovább, mivel a laparoszkópos beavatkozásokat szerette volna gyakorolni, de ehhez nem állt rendelkezésére olyan eszköz, ami minden részletével modellezte volna a műtéteket. Terveit az osztályon dolgozók tapasztalatai inspiráltak.

1609150866

Fontos újítás, hogy a régi típusokkal ellentétben az új tréningbokszon tetszőleges számban érhetőek el a gyakorlatok és az eddigiekhez képest jobban megközelíti a laparoszkópos műtétek képi világát. Ezekkel a tulajdonságokkal az eszköz fejleszti a szem-kéz koordinációt, segíti a műtéti mozdulatok begyakorlását és a kétdimenziós operálás elsajátítását, így támogatva a leendő szakemberek gyakorlati tudásának fejlődését. Az eddigi tréningbokszok csak korlátozott számban álltak rendelkezésre, ezért az orvostanhallgatók, rezidensek és szakorvosjelöltek csak keveset tudtak gyakorolni.

1609150866

A magyar fejlesztésből egyelőre 10 darab készült, amiket kórházak sebészeti osztályára terveznek eljuttatni. A hosszú távú cél, hogy a tesztelési időszak után, az addigra véglegesített programmal, az eszköz elérhető áron, akár otthoni körülmények között is mindenki számára hozzáférhető legyen.

ESZA