Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tudomány karöltve – a hon és rendvédelmi egészségügyi dolgozók konferenciáján

2014. november 21., péntek 17:27

Közös tudományos konferenciát tartottak a hon és rendvédelmi egészségügyben dolgozók 2014. november 19-20-án két helyszínen, a Duna Palotában valamint az MH Egészségügyi Központban. A rendezvényen a hasonló kihívásokkal szembenéző társszakmák kívánták megosztani szakmai tapasztalataikat és kutatási eredményeiket.

1609150914
Hazánkban példaértékű a katonák, rendőrök, katasztrófavédelmi és más rendvédelmi dolgozók, valamint az egészségügyi ágazat együttműködése. A tudományos konferenciára egybegyűlt szakmák, hivatások képviselőit összeköti, hogy az emberi élet oltalmazásában, a haza védelmében oroszlánrészt vállalnak. Ennek minél magasabb szintű megvalósítása érdekében elengedhetetlen a szakmai tudás, a napi munka során szerzett és a speciális feladatrendszerből adódóan nem szokványos tapasztalatok egymással történő megosztása.
1609150914
A megnyitójában a Belügyminisztérium részéről Zsinka András helyettes államtitkár kiemelte, milyen nagy jelentősége van annak, hogy együtt tudnak működni azon jelenlévő szervezetek, akiknek elsődleges feladata és célja a polgárok védelme. Ennek okán új elnevezéssel „fegyveres egészségügyi szektornak” nevezhető a szakterület. Hangsúlyozta, a konferenciát hagyományteremtési céllal szervezték meg, immár IV. alkalommal.
1609150914

A Honvédelmi Minisztérium nevében Dr. Orosz Zoltán altábornagy, Honvéd Vezérkar főnök-helyettes kifejezte abbéli örömét, hogy olyan szervezetek, akiknek az emberi élet megóvása hivatásszerű feladata, az elmúlt években számos alkalommal tettek tanúbizonyságot felkészültségükről és helytállásukról. Így a vörös iszap katasztrófa, a 2013-as Dunai árvíz, az extrém téli időjárás okozta nehézségek és a legutóbbi ebola-járványhoz kapcsolódó megelőző intézkedések kapcsán. Felhívta a figyelmet, hogy a központi szervezetek céljai közösek, s mivel feladatukat tekintve egymásra vannak utalva, így egymás munkájának megismerése is közös érdek. Rávilágított, hogy a katona-egészségügy magas színvonalát jelzi önmagában a tény, hogy a NATO 5 évvel ezelőtt elfogadta a Katona-egészségügyi Kiválósági Központ Magyarországon történő létrehozását, amely jelenleg a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ területén található.

1609150914
Jelezte, hogy ezúttal a konferencia előadásai mellett külön szekció biztosítja az MH EK Honvédkórház néhány területének, valamint a Mobil Biológiai Laboratórium Komplexumnak megtekintését.
1609150914

A két napos konferencián az orvosi szekció mellett helyt kapott a szakdolgozók tudásának és tapasztalatainak cseréjére lehetőséget nyújtó szekció is, amelynek zárásakor Botos Katalin az MH Egészségügyi Központ Honvédkórház ápolási igazgatója gratulált minden előadónak és hangsúlyozta, a munka eszköze nem tárgy, hanem az ember maga, ebből adódóan mennyire fontos az alázattal és nagy szakmai tudással történő munkavégzés, valamint egymás munkájának megértése és kölcsönös tisztelete. Megköszönte minden szakdolgozó eddigi munkáját, amely során alázattal és magas szakmai tudással vettek részt a rászoruló betegek gyógyításában.
1609150914
Az orvosi szekció zárásakor, a rendezvény megszervezésében nagy szerepet vállaló Dr.habil Rókusz László nyugállományú orvos ezredes elmondta, bár sok a sóhaj a munka során, hiszen – leginkább több forrás biztosításával – lényegesen emelni lehetne az eszközpark minőségén, a nemzetközi és országos szinten is elismert magas szakmai tudás és a szakdolgozók áldozatkészsége okán nagyon komoly eredményeket tud felmutatni az MH Egészségügyi Központ.
1609150915
A konferencia zárásakor Dr. Zsiros Lajos dandártábornok, az MH EK Honvédkórház orvosigazgatója megköszönte a szervezők munkáját és kifejezte örömét, hogy az elmúlt évekhez képest jelentősen nagyobb létszámban vettek részt regisztrált látogatók a rendezvényen, amely jelzi az érdeklődést a tudomány, valamint a kórház tevékenysége iránt. Kiemelte, az intézmény a magyar egészségügy zászlóshajójaként kiemelkedő szellemi kapacitással bír, ugyanakkor a továbbiakra nézve cél, hogy igazi tudományos műhellyé váljon, ahol a közösségi tevékenység és a szervezeti egységek együttműködése is jelentős.
1609150915
Dr. Zacher Gábor főorvos bemutatja a Sürgősségi Betegellátó Centrumot a konferencia résztvevőinek
1609150915
A kórházban működő automatikus áruszállító rendszer bemutatója

1609150915
Dr. Pápai Tibor a Klinikai Demonstrációs Egység képességeit szemlélteti
ESZA