Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tudományos konferenciával ünnepelt a 60 éves Reumatológia és Fizioterápia Szakrendelés

2014. december 8., hétfő 10:56

Tudományos konferenciával ünnepelte a Honvédkórház Reumatológia és Fizioterápia Szakrendelés fennállásának 60. évfordulóját 2014. november 27 – én. Az ünnepi megemlékezésen 243 regisztrált látogató hallgatta meg az orvostudomány egyéb területei és a szakrendelés gyakorlati alkalmazásának összefüggéseiről, az új kutatási eredményekről is számot adó előadásokat. A program sikeres lebonyolítását a kórház neves orvosai és szakmájukat magas szinten művelő szakdolgozók segítették, a szakrendelés vezetője, Prof. Dr. Sandra Sándor neves előadók meghívásával tartott továbbképzéssel kötötte össze a kerek évfordulós ünnepet.

1609150924

Prof.dr. Böhm Ádám kardiológus a Cardiovascularis kórképek és a fizioterápiában használatos kezelési formák összefüggéseire, Angi János a népességet érintő szív és keringési megbetegedések kezelésére, a prevenció fontosságára hívta fel a figyelmet előadásában. A képi diagnosztika és a nukleáris medicinában alkalmazható terápiás lehetőségek tárházáról két előadó beszélt.

Prof. Dr. Szilvási István a kórházban nem régiben átadott, a legkorszerűbb képalkotó eljárásokat alkalmazó berendezéssel, a SPECT CT –vel egyebek mellett ismertette meg a hallgatóságot, Dr. Mester Ádám szavai szorosan kapcsolódtak ehhez a témakörhöz, az ORFI Radiológiai osztályvezető főorvosának előadása „Kontrasztanyagok alkalmazása a radiológiai vizsgálatok folyamán” címet kapta.

Prof. Dr. Géher Pál az SPA-ról tartott előadásában többször visszaemlékezett Dr. Tanai János orvos ezredes munkásságára, aki e témának kutatásában, diagnosztikai lehetőségeinek feltárásában sokat tevékenykedett.

Dr. Kiss- Szollinger Attila a MEDMIS intézetvezető főorvosa egy ma még kevéssé ismert eljárásról, az IBR SYSTEM készülékkel végzett vizsgálati, és kezelési eredményeiről számolt be.

Pintér Mária a fertőzések megelőzésének történeti fejlődéséről, a manapság egyre fontosabbá váló higiénés szabályozásról és az előírások betartásának jelentőségéről beszélt.

Csőzik Rita a NAV szakpszichológusa arról is tájékoztatta a hallgatóságot, hogy a fizikoterápián a munkahelyi stressz milyen egészségkárosító kockázatokat jelenthet.

Dr. Zsiros Lajos orvosigazgató Úr előadásában elmondta, hogy ez a szakrendelés fontos a katona egészségügy számára, azért, mert a katonákat munkájuk során extrém megterhelések érik, gyógyításukban, utókezelésükben jelentős szerepet kap a fizikoterápia.

Prof. Dr. Pápai Zsuzsanna Főorvos Asszony a metastasisok és a fizioterápiában alkalmazható kezelési formák lehetőségeire világított rá előadásában.

Dr. László Gábor a Reumatológia és Fizioterápia Szakrendelés főorvosa a manuálterápia és a katonai kiképzés szövődményeinek felszámolásában betöltött szerepét ismertette. A szakrendelés létrejöttéről és az elmúlt 60 év fejlődéséről tartott előadásában a szolgálatvezető – Kovács Zsuzsanna – összefoglalta az elmúlt időszak eseményeit és egy diasorral nyomatékosította a az osztályon megvalósuló csapatmunka fontosságát. A reumatológus orvosok egyénre szabott kezelési terve, melyet a fizioterápián dolgozó szakasszisztensek és masszőrök lelkiismeretesen, szakmájukat szeretve végeznek, elengedhetetlen a sikerhez.

A rendezvény házigazdája Prof. Dr. Sandra Sándor többször is kiemelte a „gárda” nélkülözhetetlenségét. Ez egy csapat munka, amelyet jól tükrözött a rendezvény családias, jól szervezett mivolta is. A rendelés vezetője már a jövőt is előre vetítve a lézer kezelések hatásairól és a gyógyításban egyre inkább előtérbe kerülő kezelési formáról is beszélt, amelynek újabb és újabb ismereteit egy közeljövőben tartandó konferencián a szakrendelés szervezésében az érdeklődők elé kíván tárni. A nyugdíjasaink, régi dolgozóink örömmel fogadták, hogy nem feledkezett el róluk régi „családjuk”. A rendezvény megemlékezett a neves elődeikről, akik a kórházban és az országban tevékenykedtek a reumatológia és fizioterápia fejlődésért és hírnevet szereztek a kórháznak és a szakmának. Külön előadásban hívta fel a figyelmet Prof. Dr. Bálint Géza, Dr. Irányi Jenő orvos alezredes viszontagságos életére. Az előadó és Prof. Dr. Sandra Sándor egybe hangzóan arról beszélt, hogy Irányi Jenő munkássága nagyobb figyelmet érdemel.

1609150924

A zenés műsor előtt a kórház vezetése nevében Dr. Sticz László törzsfőnök, oklevelet adott át a rendelés vezetőjének, további sikereket kívánva a szakrendelés állományának.

Harangozó Teri művésznő meglepetés vendéget is hozott, Szóka Júlia operettprimadonna, énekművészt, aki az Operettszínházzal és más társulatokkal bejárta a világot Japántól Amerikáig. Az egész napos rendezvény légköre családias, emelkedett hangvételű és színvonalasnak bizonyult.

1609150924

Az esemény meghívott és résztvevő vendégei voltak: a Honvédkórház különböző osztályainak, szakrendeléseinek, a MH Balatonkenesei Rekreációs Központ, a MH 5 Bocskai István Lövészdandár Egészségügyi Központ, a MH 86. Szolnok Helikopterbázis Egészségügyi Központ, a MH Honvéd kórház Repülőorvosi Alkalmasságvizsgáló és Kutató Intézet, a MH 59 Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis Egészségügyi Központ, a MH Vitéz Szurmay Sándor Helyőrség Dandár, a HM EI ZRt Foglalkozás Egészségügyi Szolgálat, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Országos Egészségügyi Pszichológiai és Munkabiztonsági Ellátó Központ, a Büntetés – végrehajtás Országos Parancsnoksága Egészségügyi Főosztály és Központi Kórház, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat, az ORFK HSZ Egészségügyi Szakirányító és Hatósági Főosztály, az ORFK Repülőtéri Rendőrizgazgatóság Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér, a BM OKTF, NAV Képzési Egészségügyi és Kulturális Főigazgatóság, a HÉMORI, a HRI, a Balatonfüredi, a 2. telephely reumatológiai osztály, a 3. telephely vezetői, illetve dolgozói.

ESZA