Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tudományos szimpózium a Honvédkórházban

Szerző: MH Egészségügyi Központ | Fotó: MH Egészségügyi Központ |  2022. április 29., péntek 13:06

Az MH EK Honvédkórházban 2022. április 29-én került sor a „Pozitron Emissziós Tomográfia (PET-CT) a nagyvilágban, Magyarországon és a Honvédkórházban” című Tudományos Szimpóziumra.

A Szimpózium aktualitását az adta, hogy a Honvédkórházban az elmúlt néhány év erőfeszítései eredményeként egy korszerű PET-CT berendezés telepítésére, üzembe helyezésére került sor, ebben az évben pedig megkezdődött a betegvizsgálatok finanszírozása is.

A Honvédelmi Minisztérium - a Honvédkórház betegellátó feladatainak érdekében - mindvégig támogatta a nukleáris medicina legkorszerűbb vizsgáló módszerének bevezetését. A PET-CT elsősorban - de nem kizárólagosan – az onkológiai betegségek vizsgálatában, gyógyításában hasznos. A PET-CT segíti a daganatok korai felismerését, pontosítja a diagnózist, ezáltal hozzájárul az onkológiai terápia helyes megválasztásához és a kezelés hatásosságának megállapításához. Ezzel egyértelműen hatékonyabbá válik az onkológiai ellátás, javul a betegek életkilátása. A módszer az orvostudományi kutatásokban is hasznos, így a Honvédkórházban folyó klinikai orvostudományi kutató munkát is elősegíti. A PET-CT beszerzésével a Honvédkórházban működő Nukleáris Medicina egyik régi álma valósult meg. A PET-CT üzembe helyezésévével a Honvédkórház, mint Centrum-kórház eddig is kiemelkedő szerepe még jelentősebbé válik, a központi régió betegellátásában játszott szerepe tovább erősödik.  

IMG_20220429_115929

A tudományos rendezvény résztvevőit Dr. Vidoven Árpád a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára köszöntötte. Prof. Dr. Szilvási István a PET-CT múltját, jelenét és jövőbeli fejlődését foglalta össze. Dr. Györke András tanszékvezető a Semmelweis Egyetemen a vizsgálati módszerrel szerzett tapasztalatokat foglalta össze. Dr. Buga Klára osztályvezető főorvos a PET-CT vizsgálat legfontosabb gyakorlati kérdéseit összegezte. A PET-CT szerepét az onkológiai ellátásban Prof. Pápai Zsuzsanna, míg a vizsgálati módszer bőrgyógyászati onkológiai szerepét Prof. Dr. Wikonkál Norbert Miklós főigazgató foglalta össze. A Szimpózium Prof. Dr. Wikonkál Norbert Miklós főigazgató zárógondolataival fejeződött be.

IMG_20220429_123247
Címkék
ESZA