Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

V4 Egészségügyi Főnökök Koordinációs Értekezlete

2018. május 22., kedd 14:05

2018. május 15-16. között rendezték meg immár 8. alkalommal a Visegrádi Országok katona-egészségügyi vezetőinek koordinációs értekezletét Wroclav-ban (Boroszló), Lengyelországban. Magyarországot Dr. Kopcsó István orvos dandártábornok, a Magyar Honvédség egészségügyi főnöke képviselte.

1609151606
Az értekezlet során a képviselők bemutatták országaik katona-egészségügyi rendszerében történt legfontosabb változásokat, az aktuális feladatokat és az azokra történő felkészülés menetét, módszereit, valamint a rövid- és középtávú terveik fontosabb pontjait. A rendezvénynek a lengyel haderő 4. Katonai Oktató Kórháza adott otthont, amelynek parancsnoka Dr. Wojciech Tanski orvos ezredes részt vett az értekezleten. Az előadások és megbeszélések között alkalom adódott a 2017. decemberében átadott, a kor követelményinek megfelelő létesítmény részleges bejárására, amely során a résztvevők a 11 műtőasztalból álló műtőkomplexumot, valamint az intenzív terápiás blokkot tekintették meg. Az utóbbi mindösszesen 16 felszerelt ággyal van ellátva.

1609151606
Ezt követően a Katonai Akadémia rektora Prof. Dr. Dariusz Skorupka dandártábornok fogadta a résztvevőket, akik betekintést nyerhettek az akadémia felépítésébe, tevékenységébe, valamint megtekintették a hallgatók harcászati egészségügyi kiürítés dinamikus bemutatóját.

1609151606
A második napon az EU Harccsoport készenléti szolgálatára történő felkészülés pontosítása mellett, a szakterület időszerű kihívásainak, nehézségeinek közös megoldásainak megbeszélésére került sor, valamint a jövőbeli közös szakmai programok tervezését hajtották végre a résztvevők. A lengyel haderő 4. Katonai Oktató Kórháza mellett a 2. Katonai Tábori Kórház bemutatása is megtörtént.
ESZA