Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az ÉPC-Honvédkórház új weboldala

Az ÉPC-Honvédkórház új weblapja a https://epc.euintezmeny.hu címen érhető el.

Részletek

Világszínvonalú ultrahangkészülékkel gazdagodtak

2017. december 20., szerda 14:17

Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes november 17-én, a Koraszülöttek Világnapján, Budapesten, az MH Egészségügyi Központ Perinatális Intenzív Centrumában (PIC) tartott sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a tárca – dr. Simicskó István honvédelmi miniszter döntése értelmében - egy világszínvonalú ultrahangkészüléket vásárol a koraszülötteket ellátó osztály számára. A berendezés a napokban meg is érkezett a Honvédkórház Podmaniczky utcai telephelyén található PIC-be.

1609151496

Nagy örömmel vették használatba a PIC orvosai azt a GE LOGIQ P9 R2 típusú ultrahangkészüléket, ami a napokban érkezett meg az osztályra. Dr. Nádor Csaba, a Perinatális Intenzív Centrum vezető főorvosa a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta: a többfunkciós berendezés a babák koponya és hasi ultrahangvizsgálata mellett kardiológiai vizsgálatok elvégzésére is alkalmas. „Vagyis a PIC-ben ezek után már a veleszületett szívfejlődési rendellenességeket is lehet diagnosztizálni, és ez nagy előrelépés. Ennek az új képességnek nagyon örülünk, mert a centrum – a szülészettel együtt – egyre inkább nyit olyan várandóságok felé, amikor már a méhen belül kiderül, milyen szívfejlődési rendellenessége van a babának” – mondta dr. Nádor Csaba.


Hozzátette: az új készülék rendelkezik egy úgynevezett lineáris fejjel is, amivel tüdőultrahangokat lehet végezni. „Ezt még nekünk is tanulnunk kell, jelenleg nem vagyunk rá képesek. Nemcsak nálunk, de Magyarország egyetlen koraszülött osztályán sem csinálnak pillanatnyilag ilyen vizsgálatot, de hosszútávon erre is alkalmas lesz ez a berendezés” – fogalmazott a főorvos.
1609151496
Dr. Nádor Csaba hangsúlyozta: a világszínvonalú készülék nagy előnye a hordozhatósága, hiszen így közvetlenül a babák inkubátora mellé vihető, s ott végezhetők el a vizsgálatok. „Korábban volt egy hasonló eszközük, csak jóval kisebb teljesítményű. Az új segítségével viszont már komoly diagnózisok felállítására is képesek vagyunk olyan pici babák esetében is, akik még a fél kilót sem érik el. Eddig ezt nem tudtuk megtenni” – mondta a főorvos.

Dr. Nádor Csabától megtudtuk azt is, hogy bár egyelőre további eszközök beszerzése nincsen napirenden, 2018-ban mégis jelentős változások lesznek a PIC-ben: azt tervezik, hogy az osztály a mostani 14-ről 20 ágyra bővül. „Mindez azt jelenti, hogy még több koraszülött és beteg újszülött gyógyulhat majd a centrumunkban. Ez azért fontos, mert nagyon jók az életben maradási és a szövődménymentes eredményeink” – hangsúlyozta a főorvos.

1609151496

Forrás: honvedelem.hu

Szerző: Szűcs László

Fotó: Tischler Zoltán

ESZA