Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

XIII. Szakdolgozói Tudományos Nap

2019. november 21., csütörtök 9:43

A Magyar Honvédség Egészségügyi Központ Ápolási Igazgatósága immáron 13-ik alkalommal szervezett Szakdolgozói Tudományos Napot az MH Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központban, Balatonakarattyán 2019. november 5-6-án. 

1609152113
A „120 éves a Honvédkórház” programsorozat részét képező, akkreditált, interdiszciplinális szakmai továbbképzés középpontjában az országos tisztifőorvos négy módszertani levelét feldolgozva, a nozokomiális fertőzések prevenciója szerepelt. Előadások hangzottak el műtéti sebfertőzések-, gépi lélegeztetéssel összefüggő pneumonia-, húgyúti fertőzések-, véráramfertőzések megelőzése témákban.
Honvédkórházért Közhasznú Alapítvány támogatásával megvalósult két napos szakmai továbbképzés 120 fő részvételével zajlott, 30 színvonalas előadás hangzott el a fővárosi és a vidéki telephelyek orvosai és szakápolói tolmácsolásában.

A konferenciát Dr. Kun Szabó István vezérőrnagy, az MH Egészségügyi Központ parancsnoka nyitotta meg, aki méltatta a közelmúlt eredményeit, és felhívta a figyelmet a jövő kihívásaira. A résztvevőket szintén köszöntötte Dr. Jákó Kinga orvosigazgató asszony.

Deli Mária alezredes, ápolási igazgató asszony köszöntőjében hangsúlyozta, hogy idén, az elmúlt évekhez képest a legalacsonyabb a szakdolgozói fluktuáció, legmagasabb a továbbképzéseken résztvevők száma, a szakképzések támogatása. Kiemelte, hogy az MH Egészségügyi Központ tudásalapú intézmény, ezért a kompetenciafejlesztés, a képzés és a továbbképzés stratégiai területek az ápolásszakma számára. Méltatta, és köszönetet mondott a társszakmák képviselőinek, előadóinak, a támogatóknak az együttműködésért, a sikeres tudományos rendezvény lehetővé tételéért.

1609152113
Rendezvényen résztvevők szavazatai alapján a legszínvonalasabb előadások:
I. Dr. Szedlák Miklós György – SBC
Szepszis menedzsment a sürgősségi osztályon
II. Dr. Jancsó Máté, Dr. Fekete Attila, Wágner Katalin – Plasztikai és Égés-sebészeti Osztály
A NPWT szerepe a sebfertőzések megelőzésében a plasztikai sebészeti ellátás során
Süle Krisztina, Dr. Székely László – Szív, – Ér és Mellkas-sebészeti Osztály
A szívsebészetben alkalmazott negatív nyomás terápia ápolási vonatkozásai, avagy a csapat szerepe, akik a színfalak mögött teszik lehetővé a sikeres felépülést!
III. Dr. Sebestyén László Géza, Horváthné Molnár Anna, Légrády Anna – Urológiai és Andrológiai Osztály
Katéterezés szabályai, a katéter okozta húgyúti fertőzések megelőzése
IV. Szabó Elvira, Eilerné Méri Katalin – Szülészet-Nőgyógyászati Osztály és PIC
Kéz, mely a bölcsőt ringatja
Varga Levente, Csomor Krisztina, Kiss Anita, Szpiszárné Hegedűs Zsuzsanna, Szpiszár István, – SBC
Fogyóanyag felhasználástól a véráram fertőzésekig
V. Nagy Gábor, Biró Zsoltné, Käfer Mónika, Kókainé Márkus Veronika, Dr. Simon Judit, Szántó Erika – Központi Laboratóriumi Diagnosztikai Osztály
Véráram fertőzés mikrobiológiai diagnosztikája

E konferencia szellemében és értékei mentén, 120 éves hagyományaink alapján dolgozunk tovább a betegek gyógyulásárét.

„ Az emberért megyünk mi küzdelembe,

Fegyverünk a tudás és szeretet”

Juhász Gyula

ESZA