Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az ÉPC-Honvédkórház új weboldala

Az ÉPC-Honvédkórház új weblapja a https://epc.euintezmeny.hu címen érhető el.

Részletek

A járvány elleni védekezés hőseivé váltak

Szerző: Antal Ferenc | Fotó: Szabó Lajos zászlós |  2021. július 1., csütörtök 5:51

Az egészségügy bebizonyította a társadalom számára, hogy rendkívüli helyzetben is számíthatunk rá - hangsúlyozta Szabó István, a Honvédelmi Minisztérium honvédelmi államtitkára azon az állománygyűlésen, amit a magyar egészségügy napja alkalmából tartottak Budapesten, a Stefánia Palota − Honvéd Kulturális Központban, június 30-án, szerdán.

Minden év július 1-jén a magyar egészségügy meghatározó alakjáról, Semmelweis Ignácról emlékeznek meg a szakterület dolgozói és tisztelői. A nagy hírű tudós szakember korát megelőzve fedezte fel a kézfertőtlenítés jelentőségét, aminek következményeként ritkábbá vált a gyermekágyi láz a várandós nők körében.

60dcc7952321e885139202

„Személyes áldozatvállalás, szakmai elhivatottság, erő és kitartás - e szavak tükrözik, hogy mit kapunk mi önöktől. A COVID-járvánnyal való küzdelem során ezek az értékek fokozottan előtérbe kerültek. Önök a tudásuknak és kitartásuknak köszönhetően országos szinten váltak hőseivé a járvány elleni védekezésnek” – fogalmazott Szabó István honvédelmi államtitkár, kiemelve: a vírus számos új feladatot és kihívást hozott a Magyar Honvédség számára és emberfeletti erőfeszítést követelt az egészségügyi dolgozóktól. „Önök ott voltak a rendelőkben, az oltóbuszokon, a betegágyak mellett, végezték a klinikai és csapategészségügyi feladataikat, itthon és nemzetközi műveletekben egyaránt” – jelentette ki.

60dcc7916161f276424493

A honvédelmi államtitkár elmondta azt is, hogy a kormány eltökélt szándéka a haderőfejlesztés, amely a honvédelem évtizedes esélye a megújulásra – mindennek része a katona-egészségügy is. „Fejlődik a mentőgépjármű-park, a MEDEVAC-képesség, folyamatban van a ROLE-II képesség kialakítása, tervben van a katonai laborképesség és szimulációs központ kialakítása” – hangsúlyozta Szabó István. Az államtitkár rámutatott: az MH Egészségügyi Központnak ki kell használnia a fejlesztési forrásokat, meg kell felelnie a területi ellátásban ráosztott szerepének, alkalmazkodnia kell ahhoz a változó környezethez, ami az egészségügy terén napjainkban is megfigyelhető.

„Az egészségügyi dolgozó az emberi élet tiszteletére esküszik, a katona arra, hogy akár az életét is áldozza hazájáért. Két hivatás, amely hivatástudat és kellő alázat nélkül nem folytatható. Különleges feladat az egyenruhában szolgáló egészségügyi dolgozóké, hiszen különleges a megbízatás. Ezen a szakterületen nem elég alkalmasnak lenni, alázattal, tudásuk legjavát adva kell segíteni a rászorulókon. Becsülettel, esküjükhöz hűen” – zárta beszédét a honvédelmi államtitkár.

60dcc78e5d78a210409177

Az állománygyűlésen dr. Szentkereszty Balázs orvos alezredes méltatta Semmelweis Ignác életpályáját, a gyógyítás terén elért eredményeit, kiemelve azt a mai napig meghatározó gondolkodásmódot, amely megalapozta a hazai egészségügyet. „Ő vezette be a klórmeszes kézmosást, a kórtermek rendszeres tisztítását, az ágynemű rendszeres cseréjét. Munkásságát az utókor azonban csak halála után ismerte el” – fogalmazott.

Szentkereszty Balázs felidézte a koronavírus-járvány kitörésének és terjedésének következményeit, hatásait az MH Egészségügyi Központ működésére, kiemelve azokat az erőfeszítéseket, amelyeket a központ dolgozói végeztek a járvány megfékezése és a működés fenntartása terén.

A rendezvény – amelyen mások mellett Baráth István vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Parancsnoksága törzsfőnökének támogató helyettese, dr. Kopcsó István vezérőrnagy, az MH Egészségügyi Központ parancsnoka, valamint prof. dr. Wikonkál Norbert, a Honvédkórház főigazgatója is részt vett - elismerések átadásával zárult.

GALÉRIA

Forrás: honvedelem.hu
ESZA