Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az ÉPC-Honvédkórház új weboldala

Az ÉPC-Honvédkórház új weblapja a https://epc.euintezmeny.hu címen érhető el.

Részletek

A magyar katona-egészségügy elismert a NATO-ban

Szerző: Kálmánfi Gábor | Fotó: MH Egészségügyi Központ |  2022. március 4., péntek 11:58

„A katona-egészségügyben dolgozó szakemberek munkájának elismeréseként alakulhatott meg éppen Budapesten a NATO Katona-egészségügyi Kiválósági Központ” - mondta dr. Kopcsó István vezérőrnagy, az MH Egészségügyi Központ parancsnoka a Spirit FM „Katonadolog” című műsor március 3-ai, csütörtöki adásában.

KI_Spirit

A központparancsnok kiemelte: az egészségügyi biztosítás számos olyan részből tevődik össze, amelyről sokan nem is tudnak, de a gyógyítás mellett igen lényegesek.

„A Honvédkórházban folyó gyógyító munka mellett az egészségügyi haderővédelem, a speciális bázisunkon zajló kiképzések, az egészségügyi logisztikai képesség biztosítása, az egészségügyi kiürítési képesség szinten tartása és folyamatos működtetése is rendkívül fontos. A katona-egészségügy legelemibb része pedig az a harctámogató funkció, amellyel műveleti körülmények között, egészségügyi biztosítással támogatjuk a mindenkori parancsnok munkáját. Példaként említem, hogy legutóbb az afganisztáni kimenekítésben is tevékenyen részt vett katona-egészségügyi személyzet” – fogalmazott dr. Kopcsó István vezérőrnagy.

A 2008-ban létrehozott és a NATO által egy esztendővel később akkreditált NATO Katona-egészségügyi Kiválósági Központ létrejöttét elemezve a parancsnok kifejtette: a magyar katona-egészségügyben dolgozók folyamatosan bővülő tudását, és a missziókban nyújtott teljesítményét ismerte el ezzel a szövetség.

„Sokan elfelejtik, hogy hazánk első olyan missziója, amelyet már a NATO-tagjaként hajtottunk végre a Balkánon, egészségügyi misszió volt. Még alezredesként jómagam vezettem, melynek keretében harminchat fős csapattal, több mint 500 ezer menekültet láttunk el. A misszió befejezését követően kiderült, hogy minden NATO-missziónak szüksége van professzionális egészségügyi laboratóriumra. Koszovóban 2000-ben avattuk fel Pannónia néven, és kilenc éven át működött. Részben ez a misszió is hozzájárult ahhoz, hogy éppen Budapesten alakulhatott meg a kiválósági központ, melyben most már tizenkét nemzet katonái vesznek részt” – mondta a parancsnok.

Érdekesség, hogy a kecskeméti MH Repülőorvosi Alkalmasságvizsgáló és Gyógyító Központnak szerepe lesz majd a Magyar Űrhajós Programban résztvevő személyek teljes körű, komplex egészségügyi felmérésében. Dr. Kopcsó István vezérőrnagy emlékeztetett arra, hogy annak idején az első – és eddig egyetlen – magyar űrhajóst, Farkas Bertalant is az intézményben vizsgálták.

A műsorban elhangzott egyebek mellett az is, hogy a Honvédkórház tavalyelőtt ünnepelte fennállásának 120. évfordulóját; a magyar katona-egészségügy pedig 240 éves volt, hiszen a katonaorvosi rendszer már az 1780-as években kiépült. Szó esett arról is, hogy Kossuth Lajos húga, a fiatalon elhunyt Kossuth Zsuzsa ápolónőként több, mint hetven hadikórházat alapított.

Címkék
ESZA