Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az ÉPC-Honvédkórház új weboldala

Az ÉPC-Honvédkórház új weblapja a https://epc.euintezmeny.hu címen érhető el.

Részletek

Amiből egy is elég

Szerző: honvedelem.hu | Fotó: Kálmánfi Gábor |  2021. június 9., szerda 7:19

Tovább gördülnek a honvédségi oltóbuszok: június 8-án, kedden Köröm, Iván, Perkáta és Sárkeresztúr településeken kaphattak oltást azok, akik regisztráltak.

„Tehát akkor nem kell visszajönnöm?” – tette fel a kérdést az oltás után Horváth Lívia kissé hitetlenkedve a perkátai oltóbusz fedélzetén. A hölgy két okból csodálkozott. Egy: mialatt azt ecsetelte, hogy azért kéri a bal karjába az oltást, mert a jobbal ma még dolgoznia kell, már túl is volt az egészen. Kettő: nem tudta pontosan, hogy a Janssen vakcina egydózisú, tehát nem kell még egyszer eljönnie az oltóbuszhoz.

Ez nagyszerű, igazán köszönöm, még jó, hogy jelentkeztem. Bár ilyen közelre akár háromszor is elsétálhatok. Isten áldja magukat – búcsúzott, átadva helyét a következő várakozónak, akit szintén rekordgyanús idő leforgása alatt láttak el a koronavírus elleni védelemmel. (Persze a teljes védettség kialakulásához még két hetet várni kell.)

20210608-sarkeresztur (6)

„Az oltás a szokásos módon zajlik, a regisztráció és az adatok egyeztetése után vérnyomásmérés következik, majd orvosi konzultációt követően az illető megkapja az oltást. Utána negyedóra biztonsági várakozás szükséges, ha netalán előfordulna valami váratlan rosszullét. Mindenhol örömmel látnak minket, kedvesek az emberek” – mondta Csizmár Attila őrnagy, az MH Egészségügyi Központ tervezési főnökségének főtisztje. Hozzátette: akadt olyan település, ahová falunap keretében érkezett meg az oltóbusz, és a nagy népszerűségre való tekintettel több mint kétszáz ember kaphatott oltást. (Általában egy nap száznyolcvan embert oltanak be a buszon, ám ha szükséges, rugalmasan lehet növelni a kapacitást.) Érdekes tapasztalat az is, hogy az előre regisztrált személyeken kívül gyakran érkezek olyanok, akik ott helyben jelentkeznek oltásra. Néha családtagok, barátok, ismerősök értesítése alapján jönnek az oltóbuszhoz, néha pedig egyszerűen csak meglátják a jellegzetes járművet, és már teszik is le a kerékpárt, vagy éppen parkolnak le autóval, esetleg kamionnal, mert erre is akadt példa.

Noha a koronavírus napi esetszámai az elmúlt hónapokhoz képest szerencsére tartósan alacsonyak, az esetleges következő hullám megelőzése érdekében a szakemberek fontosnak tartják, hogy minél többen kapják meg a védőoltást. Hogy egy, vagy két dózisban, ez a végeredmény szempontjából nem lényeges.

GALÉRIA-PERKÁTA

GALÉRIA-SÁRKERESZTÚR

ESZA