Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Négy oltóbusz négy megyében

Szerző: honvedelem.hu | Fotó: Kálmánfi Gábor |  2021. május 20., csütörtök 4:55

Dr. Varga Attila Ferenc ezredes, a HM Védelmi Igazgatási Főosztály vezetője elmondta: szerdán négy megyében, négy településen – Dunaszegen, Bicskén, Tárnokon és Szentistvánon – látnak el szolgálatot az oltóbuszok. „Mindenhol kedvezőek a tapasztalataink, a helyi közösség örül, mert nem kell messzire utazni ahhoz, hogy megkapják a koronavírus elleni védőoltást. Az oltóbuszok állománya március 27-e óta folyamatosan dolgozik, ezért nagyon fontos a személyzet pihentetése, és megfelelő összeállítása is” – mondta az ezredes a Fejér megyei Bicskén.

A koronavírus harmadik hulláma a statisztikai adatok szerint leszállóágban van, ennek ellenére a szakemberek egyetértenek abban: nagyon fontos az úgynevezett nyájimmunitás kialakulása. Ebben tudnak segíteni országszerte a katonai oltóbuszok is - például Győr-Moson-Sopron megyében, ahol Széles Sándor kormánymegbízott szerint különösképp népszerű a honvédség. „Mindenki pontosan emlékszik arra, hogy 2013-ban a katonaság hathatós segítsége nélkül nem sikerült volna megvédeni a gátakat a dunai árvíztől. Így aztán amikor azt mondtuk, hogy katonai oltópont érkezik egy-egy településre, óriási bizalom fogadta ezt a kezdeményezést. A katonai oltóbusz jelenléte a kistelepüléseken, illetve azokon a településeken, ahol nagyon magas a háziorvosi praxisok száma, nagyon megkönnyíti az idősek, - és most már a fiatalabbak - oltását is. Alapos előkészítés után gördülékenyen zajlik az oltás, csökkentve ezzel a háziorvosi oltópontok terheit” – fogalmazott a kormánymegbízott.

20210519-oltobusz-bicske  (9)

Bicskén dr. Simon László, a Fejér Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja szintén személyesen győződött meg arról, hogy a tizenkétezer lélekszámú településen is nagy segítség a katonaorvosok, ápolók és asszisztensek munkája. Az oltás mellett az orvosok nem ritkán egyéb betegségeknél is tudnak jó tanáccsal szolgálni.

„Nagyon kedves volt a doktor úr, mindent részletesen elmondott. Már nagyon vártam, hogy megkaphassam az oltást” – felelte kérdésünkre Végh Etelka, helyi lakos.

Az oltást követően mindenkit részletesen tájékoztattak a várható esetleges oltási reakciókról, és arról is: a koronavírus elleni védettség az egydózisú oltást követően két hét múlva alakul ki.

20210519-oltobusz-dunaszeg  (8)
ESZA