Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az ÉPC-Honvédkórház új weboldala

Az ÉPC-Honvédkórház új weblapja a https://epc.euintezmeny.hu címen érhető el.

Részletek

Sikeres pályázat

Szerző: MH Egészségügyi Központ |  2022. július 29., péntek 13:14

Új, immunológiai alapú Covid diagnosztikai metodikát fejlesztett az MH Egészségügyi Központ egy kutatója.

IMG_20220714_122940

Az MH Egészségügyi Központ Mobil Biológiai Laboratóriuma (MBL) mint a NATO részére felajánlott (NRF) speciális képesség fő, elsősorban katonai célú alkalmazási területe a potenciálisan biológiai fegyver, vagy bioterrorizmus céljaira bevethető mikrobiológiai ágensek és toxinok nagy pontosságú, gyors kimutatása - elsősorban környezeti mintákból. Ezen túlmenően a civil katasztrófavédelmi, közegészségügyi, járványügyi szervezetekkel együttműködésben részt vehet a polgári lakosságot érintő minden olyan helyzet kezelésében, ahol szükség van a molekuláris mikrobiológiai diagnosztikai képesség azonnali alkalmazására.

A Mobil Biológiai Laboratórium látta el a pandémia alatt a Magyar Honvédség állománya Covid szűrését, így az alegység megnövekedett feladatai rámutattak arra, hogy diagnosztikai kapacitásnövelésre van szükség. 2020 áprilisában a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) Covidea néven pályázatot írt ki, melyre Lőrincz András főhadnagy, egészségügyi tiszt saját elképzelésével jelentkezett, és sikerrel nyert hatmillió forint kutatási támogatást egy úgynevezett áramlási citometriára tervezendő covid diagnosztikai metodika kifejlesztésére.

IMG_20220714_123636

A módszer egy mágneses mikrogyöngyök felületére kötött ellenanyagokkal működő, leginkább a szendvics-ELISA-ra hasonlító, annak áramlási citométerre való alkalmazása vírus (és a későbbiekben majd toxin, illetve fehérjetermészetű antigének) diagnosztikája céljából. Ez egy új, eddig a gyakorlatban még nem használt, komplex diagnosztikai eljárás, amely lehetőséget adna a járványügyi feladatokban fontos vírus és mikrobiális eredetű antigének terepi nagyműszeres immunanalitikájára. A módszer laboratóriumi körülmények között, a SARS-Cov2 vírus színtenyészetein és betegmintákon is sikeresen, eredményesen működött. A pályázónak sikerült igazolni az új metodika működőképességét. A már meglévő nagyműszerhez vásárolt plate-loader alkatrész lehetővé teszi nagyobb mintamennyiség egyszerre való mérését.

Az új módszer és a megnövelt kapacitású műszer komoly képességnövekedést jelent a Mobil Biológiai Laboratórium számára.

IMG_20220714_123037
ESZA