Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Sikeres volt a második oltási hét

Szerző: honvedelem.hu | Fotó: Szováthy Kinga |  2021. december 7., kedd 7:27

„Átment az üzenet, hogy az oltás életet ment” – mondta a honvedelem.hu-nak adott interjúban prof. dr. Wikonkál Norbert Miklós, a Honvédkórház főigazgatója, akit egyebek mellett a második oltási akcióhét sikerességéről kérdeztünk.

61ae21db7c028787751778

„Az első oltási akcióhéten közel tizenötezer embert oltottunk be, a második héten – ahogy az várható volt – kevesebben oltatták be magukat. Azonban azt kiemelném, hogy ennek tíz százaléka első oltás volt” – emlékeztetett a Honvédkórház főigazgatója, összegezve: az elmúlt két hétben a katona-egészségügyi intézményben több mint 23 ezer vakcinát adtak be. Kiemelte azt is, hogy az előzetes regisztráció nélkül könnyebben lehetett hozzájutni az oltáshoz, ezért sokkal többen vették fel azt.

Dr. Wikonkál Norbert elmondta: jelen pillanatban a – Szputnyikot kivéve – mindegyik oltóanyag elérhető az intézményben, amelyek egyformán hatékonyak. „Semmilyen adat nincs arról, hogy jelenleg létezne olyan vírusvariáns, amely ezeknek az oltóanyagoknak a védelmén áttörne. Nagyon bizakodunk abban, hogy ez így marad az újabb változatoknál is” – magyarázta a főigazgató, ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a koronavírus elleni védőoltások szavatossága körülbelül fél év, ezután az immunsejtek reagálóképessége csökken, így újabb oltás válhat szükségessé. „Úgy tűnik hamarosan tetőzik a járvány, az esetszámok nem nőnek, ez pedig bizakodásra adhat okot. Ha ez így marad, nyugodt karácsonyunk lehet” – jelentette ki.

61ae21dcaca12215942276

Dr. Wikonkál Norbert szerint kulcsfontosságú, hogy december 13-án megkezdődik a gyermekek oltása, hiszen ez jelentős lépés a további iskolai és óvodai járványgócok kialakulásának megakadályozására. Ezzel kapcsolatban megjegyezte: ezt a feladatot elsősorban a gyerekellátásra szakosodott intézmények és a gyermekorvosok fogják elvégezni, de ha szükséges, akkor a Honvédkórház is be tud segíteni.

Az Omikron nevet viselő mutánssal kapcsolatban kérdésünkre elmondta: egyelőre még kevés róla a klinikai adat, ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy a rendelkezésre álló oltóanyagokkal e variáns ellen is sikerrel fognak védekezni.

A Honvédkórház főigazgatója szerint még mindig nagyon veszélyes tévhitek terjednek a koronavírussal, illetve a vakcinákkal kapcsolatban, amelyek sokszor az életet is veszélyeztető állapotot idéznek elő az oltatlan betegek körében. „Nap mint nap szembesülünk a személyes sorsokkal. Amikor egy negyven éves ember – akinél már nem használ a maszkos lélegeztetés és fuldoklik a maszk alatt – könyörög, hogy ne intubáljuk, ne altassuk el, adjunk neki egy órát, hogy jobban legyen, az nagyon rossz érzés, hiszen mindenki tudja: nem biztos, hogy többé felébred” – mondta a főigazgató.

VIDEÓ

Forrás: honvedelem.hu
Címkék
ESZA