Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az ÉPC-Honvédkórház új weboldala

Az ÉPC-Honvédkórház új weblapja a https://epc.euintezmeny.hu címen érhető el.

Részletek

Ünnepi állománygyűlés az Államalapítás emlékére

Szerző: MH Egészségügyi Központ | Fotó: MH Egészségügyi Központ |  2021. augusztus 19., csütörtök 20:32

Ünnepi állománygyűlés keretében emlékeztek meg az Államalapításra a Magyar Honvédség Egészségügyi Központjában 2021. augusztus 19-én, amelyet Dr. Vidoven Árpád, a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára is megtisztelt jelenlétével. A Magyar Honvédség Parancsnokságát Baráth István vezérőrnagy képviselte.

A rendezvényen Dr. Lázár Balázs, a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum, Hadtörténeti Kutató Osztály, osztályvezetője mondott ünnepi beszédet a magyar történelemben fellelhető István király ábrázolásokról, azok kulturális hatásairól.

Előadása a kora középkori csekély mennyiségű írott emlékekből indult ki, majd kitért Mária Terézia uralkodására – aki fokozott erőfeszítést tett az István kultusz köztudatba emeléséről. Ennek a törekvésnek az egyik eredménye, hogy a Szent Jobb 1771. május 30-án visszakerült Magyarország birtokába.

Kitért arra is, hogy a XX. század második felében óvatosabban kezelték I. István királyra való emlékezést. Érdemeit nem tagadhatták meg tőle, ennek pedig egyik legerősebb lenyomata az István, a király című rockopera volt. A mű szimbolikája azonban elsősorban az aktuális magyar viszonyokra reflektált, mint a valós, történelmi tényekre.

Zárásként, Szent István életét úgy foglalta össze:

„Arra tanít bennünket az istváni életmű, hogy életünk fontos fordulópontjain – gyakran az addigi kényelmes és megszokott keretekből kilépve – kell fájdalmas döntéseket meghoznunk, de ragaszkodni kell ahhoz, amit helyesnek ítélünk.”

A beszéd után elismerések átadására került sor, majd a rendezvényt kultúrműsor zárta.

ESZA