Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

MH Egészségügyi Központ története

Története:
A Honvédkórház megalapítását, egy modern pavilonszerű helyőrségi kórház felépítését az Osztrák−Magyar Monarchia haderejének 19. század végi fejlesztése tette szükségszerűvé. A „Garnisonhospital No. 16. ” két évig tartó építkezést követően, 1899. június 30-án nyitotta meg kapuit. Az 1898. november 18-án megnyitott 1. számú honvéd helyőrségi kórházzal együtt Budapest legjelentősebb egészségügyi intézménye volt, amely a katonai egészségügy bázisát is képezte egyben. 1922 és 1938 között 8. számú Honvéd és Közrendészeti Kórház néven működött, majd neve 1938-ban „10. számú Honvéd Helyőrségi Kórház”-ra változott.
1944 decemberétől 1945. május 15-ig a Svéd Vöröskeresztes Hadikórház, majd május 15-től június 2-ig a Szovjet Hadikórház nevet viselte. A háborúk idején is folyamatos volt az infrastrukturális és a szakmai fejlesztés. A háborút követő helyreállítás alatt 1945 június 2. és 1947 augusztus 1. között 1. számú Honvéd Helyőrségi Kórház néven működött. 1947. augusztus 1. és 2007. július 1. között a Központi Honvédkórház mint a magyar katona-egészségügy vezető gyógyintézete végezte munkáját, nemcsak a hazai betegellátásban, hanem a világ legkülönbözőbb pontjain szolgálatot teljesítő katonák körében is. 2007. július 1-én 5 intézmény összevonását követően Állami Egészségügyi Központként működött tovább.
2011. november 15-én a Honvédkórház−Állami Egészségügyi Központ és az MH Dr. Radó György Honvéd Egészségügyi Központ integrációja révén létrejött a Magyar Honvédség Honvédkórház. Hadrendi elemként a Honvédkórház egyedülállóan öleli fel az összes katona-egészségügyi képességet, a prevenciótól a definitív, a sürgősségitől a rehabilitáción át a krónikus betegellátásig. A jövőben a Magyar Honvédség egészére kiterjedő egészségügyi szakfeladatok is az egységesült intézményre hárulnak, mint például hatósági feladatok, repülőorvosi alkalmasságvizsgálat és kutatás, speciális kutatás és fejlesztés vagy missziós tevékenységek ellátása.

 

2023. január elsejétől a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ részeként működő Honvédkórház ellátási feladatainak döntő részét új egészségügyi szolgáltatóként az Észak-Pesti Centrumkórház - Honvédkórház vette át. Az újonnan létrejövő szervezet tevékenységét a belügyminiszter, mint a Kormány egészségügyért felelős tagja irányítja.

ESZA