Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez
A cikk elévült!

Térdprotézis beültetések a Magyar Honvédség Egészségügyi Központjában (3. rész)

Szerző: MH Egészségügyi Központ | Fotó: MH Egészségügyi Központ |  2022. június 27., hétfő 9:36

Oldalunkon korábban megjelent Dr. Molnár Szabolcs ortopéd traumatológus főorvos Ph.D-vel készült, térdprotézisbeültetésekről szóló cikksorozatunk harmadik részét olvashatják a beültetett protézisek számáról és a jövőben várható változásokról.

  • Évente hozzávetőlegesen hány protézisbeültetést végez az osztály?

Pontos adatokat nem tudok, de a Baleseti Sebészeti Osztályunkon napi kb. 3 térd vagy csípő protézist ültetünk be tervezetten és további napi 1-2 csípőprotézist combnyaktörés miatt.  Átlagolva ez valahol évi 700 csípő és 500 térdprotézist jelenthet.

Protézist csak olyan betegnek lehet beültetni, aki a rehabilitációs utasításokat végrehajtja és megfelelően kooperál. Ez ki kell, hogy derüljön egy hosszútávú orvos-beteg kapcsolatban, ezért is kölcsönös a ragaszkodás közöttük egy-egy ilyen műtétnél.

Az is fontos, hogy megfelelő izomműködés szükséges a mozgatásához, tehát pl. egy féloldalában érintett betegnek nem biztos, hogy ezt fogjuk javasolni. 

  • Várható-e a jövőben valamilyen fejlettebb megoldás az ilyen jellegű mozgásszervi problémák orvoslása tekintetében?

Mindig vannak újítások és reméljük, hogy lesznek is. Nem tudjuk mit hoz a jövő, de úgy gondolom a protézisek alapvető filozófiája nem fog változni a közeljövőben. A beültetés módja, ideje, terhelése biztosan radikálisan fog javulni, amely megkönnyítheti a rehabilitációt. Biztos lesznek majd kevésbé kopó anyagok, de a fent említett emberi tényezőket (elhízás, cukorbetegség, keringési zavar) nem tudja megváltoztatni, azt a betegnek kell. 

ESZA