Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az ÉPC-Honvédkórház új weboldala

Az ÉPC-Honvédkórház új weblapja a https://epc.euintezmeny.hu címen érhető el.

Részletek

Wikonkál Norbert: a számok egyértelműek

Szerző: honvedelem.hu |  2022. január 27., csütörtök 9:14

Az oltás fontosságáról, a koronavírus omikron variánsának jellegzetességeiről, valamint a járvány várható jövőjéről beszélt prof. dr. Wikonkál Norbert, a Honvédkórház főigazgatója január 26-án, szerdán az M1 Ma reggel című műsorában.

Wikonkál_01_26

A koronavírus omikron variánsa kapcsán prof. dr. Wikonkál Norbert elmondta, hogy a korábbi mutációkhoz képest kevésbé radikális tüneteket produkál: a tüdőt megkíméli, nem veszi el sem az ízlelést, sem a szaglást, jellemzően megegyezik a nátha tüneteivel. A korábbi variánsokkal ellentétben az omikron esetén kevésbé beszélhetünk korcsoportokra való tagozódásról sem. Bár kisebb a kórházba kerülés esélye, prof. dr. Wikonkál Norbert arra figyelmeztetett, hogy a számok egyértelműek: „a hatásos, tehát a négy hónapnál nem régebbi második vagy harmadik oltással rendelkezők esetében mindössze egy ezrelék százalékos a halálozás esélye. Ezzel szemben az oltatlanok között hússzor annyian hunynak el a vírus következtében.”

A Honvédkórház főigazgatója kiemelte, hogy a vakcina fontossága nem a fertőződés elkerülésében mutatkozik meg, hanem abban, hogy fertőzés esetén sem alakulnak ki súlyos – kórházi ellátást igénylő – következmények.

Az oltási akciónapok kapcsán prof. dr. Wikonkál Norbert rámutatott: egyre többen keresik fel az oltópontokat, sokan vannak, akik az első oltásukat kérik.

A járvány jövőjét illetően úgy fogalmazott, hogy az omikron egy rendkívül fertőző variáns, ugyanakkor gyorsan fel lehet belőle épülni. „Remélhetőleg ez azt is jelentheti, hogy kialakul az a nyájimmunitás, amely végül sarokba szorítja a vírust” - hangsúlyozta a főigazgató, hozzátéve: ugyanakkor a koronavírus nem fog eltűnni az életünkből, mindössze – az oltásoknak köszönhetően - olyan védettség alakul ki, amely mellett nem lesz szükség a kórházi készenlétre és a korlátozásokra.

A teljes beszélgetés ide kattintva nézhető meg.

 

2022. január 27.

Forrás: honvedelem.hu
Címkék
ESZA