Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Pszichológiai Osztály - Gyakran ismételt kérdések

Minden, amit a pszichológiai alkalmasság-vizsgálatról tudni érdemes.
 
Mit hozzak magammal?
Személyi igazolványt, TB kártyát, íróeszközt. Korábbi orvosi kezelések vizsgálatok dokumentációját (zárójelentések, FÜV határozatok, OOSZI szakvélemény). Amennyiben Ön már katona, akkor a vizsgálat típusától függően parancsnoki jellemzés, beosztás tervezet.

Miből áll a pszichológiai vizsgálat?
A pszichológiai alkalmasság vizsgálat (AV) csoportos tesztkitöltésből (kb. 2 óra), műszeres vizsgálatból (10 perc) és egy pszichológussal történő személyes beszélgetésből (20-30 perc) áll.

Milyen pszichológiai teszteket kell kitöltenem?
Az AV során különböző tesztekkel találkozhatunk, mint pl. intelligenciateszttel (IQ teszt), személyiségteszttel. Sokféle intelligenciateszt létezik, ezek elsősorban olyan képességeket mérnek, mint pl.: matematikai képességek, emlékezet, figyelem, logika, felfogóképesség stb. A személyiségtesztek több különböző személyiségjellemzőt vizsgálnak egyszerre, emiatt gyakran meglehetősen sok kérdésből állnak. Ezek kitöltésénél fontos, hogy ne sokat gondolkozzon a válaszadáson, azt a választ jelölje be, amit leginkább jellemzőnek érez magára nézve.

Mi az a műszeres vizsgálat?
A pszichológiában használt mérőműszerek szintén valamilyen képességet, készséget mérnek: figyelem, reakcióidő, szem-kéz koordináció stb. Általában hirtelen felvillanó jelekre, esetleg hangokra kell minél gyorsabban és pontosabban reagálni, pl.: egy gomb vagy egy pedál megnyomásával.

Mit fog kérdezni a pszichológus?
A pszichológussal történő négyszemközti beszélgetés a tesztek megírása és kiértékelése után történik. A pszichológus elsősorban az eddigi életútjára, családi körülményekre, munkahelyi tapasztalatokra, érdeklődési körre, motivációra stb. kérdez rá, miközben megfigyeli a különböző képességeket, készségeket, személyiségjellemzőket.

Milyen követelményeknek kell megfelelni?
A pszichológus azt vizsgálja, hogy az egyén személyisége, adottságai és a szervezeti, munkaköri elvárások mennyire illeszkednek egymáshoz. Ezen elvárások természetesen munkakörönként változóak.

Milyen tulajdonságokkal kell rendelkezni az alkalmas minősítéshez?
Vannak olyan személyiségvonások, amelyeknek megléte elengedhetetlen a katonai pályán: magabiztosság, együttműködési- és alkalmazkodási készség, megfelelő szabálytudat, önkontroll, megbízhatóság, elkötelezettség és érzelmi kiegyensúlyozottság.

Ha esetleg nem sikerül….
Ha mégsem sikerül, az I. fok „Pszichikai követelményeknek nem felelt meg” minősítése nem jelent végleges elutasítást. A döntést megfellebbezheti és egy II. fokú vizsgálaton ismét bizonyíthatja rátermettségét. Fontos, hogy tisztázza a pszichológussal, hogy pontosan mi az alkalmatlanság oka, esetleg kérje ki a tanácsát, hogy mi az, amire érdemes nagyobb figyelmet fordítania.
A fellebbezés benyújtására nem helyben kerül sor!
Ha Ön katonai szolgálatra jelentkező, akkor az alkalmasság – vizsgálatot követően 30 napon belül lezárásra kerül a lapja, az megküldésre kerül a területileg illetékes Toborzó központba, ezt követően ott élhet a fellebbezési jogával. Amennyiben Ön már katona, akkor a lap lezárását követően az adott katonai szervezetnél – ahol Ön szolgálatot teljesít – élhet fellebbezési jogával. Ez joghátrányt nem okoz, ugyanis a döntés közlésétől (tehát amikor Ön megtudja a hivatalos eredményt) számított 15 napon belül élhet fellebbezési jogával.

Néhány jó tanács, amit mindenképpen érdemes megfogadnia….
Amennyire lehet, érkezzen kipihenten! (Természetesen a pszichológus tudja, hogy sokan vidékről érkeznek, hajnalban kelnek, esetleg szolgálatban voltak. Ezt az eredmények értékelésénél figyelembe veszi.)
Amellett, hogy a vérvétel miatt éhgyomorra kell érkeznie, fontos, hogy gondoskodjon elegendő inni- és ennivalóról!
Az egészségügyi, fizikai és pszichikai alkalmasság vizsgálat egész napos lesz. Mivel a vizsgálatok között előfordulhat „üresjárat”, célszerű, ha van önnél könyv, újság stb.

Dohányzás az épület előtt kijelölt helyen lehetséges.

A teszteket nyugodtan, koncentráltan töltse ki! Olvassa el figyelmesen, ha kell, többször is az instrukciót.
Figyelmesen hallgassa végig azt, amit a vizsgáló asszisztensek mondanak, ha pedig nem ért valamit, nyugodtan kérdezzen rá.
Legfrissebb hírek
    Zalai Paracelsus Alapítvány
    MHEK
    ESZA