Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Balassi Egyesület 20-ik orvostalálkozója a Honvédkórházban

2016. április 29., péntek 10:03

A Balassi Bálint Bajtársi Egyesület 20-ik alkalommal találkozott az ország vezető gyógyintézetének egy újabb szaktekintélyével, a tagjai nagy részét érintő szakterület képviselőjével Prof. Dr. Sandra Sándor nyá. orvos ezredessel, az MH Egészségügyi Központ Honvédkórház Reumatológiai és Fizioterápiás szakrendelésének rendelésvezető főorvosával.

Dr. Sandra Sándor előadásában az oszteoporózis gyűjtőnevű betegségek összefüggéseivel és azok kialakulásának és megelőzésének lehetőségeivel ismertette meg – a kórház előadótermét teljesen megtöltő – hallgatóságát. Az előadás során úgy adott információkat a központi kérdésként szereplő csontritkulásról, hogy azt összekapcsolta az emberi csontszerkezet, az ízületi- és izomállomány, valamint azok összhangjának és építésének a táplálkozás, továbbá a testmozgatás általi segítésének harmonikus viszonyaival is. Az előadás során megtudtuk, hogy a genetikai faktorokon kívül, a legtöbbet maga az ember teheti a csontritkulás megelőzésének érdekében. Nevezetesen úgy, hogy elsősorban a mi klímánkon előforduló zöldség- és gyümölcsféléket fogyasztja, s ezek közül is leginkább a zeller, a petrezselyem, a karalábé, a cékla, a fekete-ribizli és áfonya, valamint a minél több, úgynevezett „igazi” tejtermék ajánlott; lehetőleg házi tehéntej, tejföl és sajtféleség.
1609151121

Az előadásban elhangzott az is, hogy az ötven éven túli korosztálynál nagyon fontos a rendszeres szakorvosi vizsgálat, mert például az alvási fázis alatt történő hírtelen megfordulás is járhat akár csigolyatöréssel, mely ugyan másnap fájdalommal jár, de csak egy teljeskörű kivizsgálással állapítható meg, amit követhet a szakterápiás kezelés. A Főorvos elmondta azt is, hogy a reumatikus gyűjtőnevű betegségeknek lehetnek pszichikai kiváltó okai is és azok kezelésében, gyógyításában, tünetmentesítésében a legkülönfélébb módszerek alkalmazása a legcélravezetőbb. Ezek között – a tapasztalatok szerint – a hazai- és a keleti népi módszerek, pld.a megtört tojáshéj fogyasztása, vagy / és a mai modern terápiák, úgymint a korszerű mágneses- és lézer-kezelés alkalmazása megfelelő gyakorisággal, valamint az un.lökéshullám-kezelés ajánlott. Ám, megszívlelendő javaslatként az is elhangzott, hogy a heti háromszori intenzív mozgás is gyógyír lehet a reumatikus betegségekre.

1609151121
Az előadás végén a Professzor számos, a helyszínen feltett kérdésre adott szakorvosi választ.

Tudósítás: Vámosi János
Fotó: Kiséri-Nagy Ferenc
ESZA