Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A legnagyobb belgyógyászati osztály

2017. július 13., csütörtök 13:22

Cukorbetegségek, anyagcsere-betegségek, endokrinológiai és immunológiai kórképek - a Honvédkórház Podmaniczky utcai telephelyén található II-es számú Belgyógyászati Osztály - az általános belgyógyászati tevékenység mellett - ezekkel a szakterületekkel foglalkozik.

1609151355

A Honvédkórház négy belgyógyászati osztálya közül a II-es számú a legnagyobb, jelenleg 108 ágyon végzik itt a gyógyító tevékenységet. Ezek döntő hányada „általános” belgyógyászati ágy, de az osztály profiljából eredően a betegek nagy része cukorbetegség, anyagcsere-betegség, endokrinológiai vagy éppen immunológiai kórképek miatt került be a fekvőbeteg-ellátás rendszerébe.


Túlsúly és mozgásszegény életmód

„Közel 40–50 ágyon látunk el cukorbetegeket, ami annak köszönhető, hogy ma Magyarországon – hasonlóan a világ számos országához – sajnos a cukorbetegség az egyik leggyakoribb megbetegedés. Közel 700 ezer cukorbeteget tartunk számon” – mondja prof.dr. Császár Albert. Az osztályvezető főorvostól megtudjuk azt is, hogy a cukorbetegség azért „alattomos”, mert amikor felfedezik, gyakran már annyira előrehaladott állapotban van, hogy az összes szövődményével szembesülnie kell a betegnek, azaz megjelennek a szemet, a vesét, a szívet és a végtagokat érintő betegségek is.
1609151355
A cukorbetegség kialakulásának egyik leggyakoribb oka a túlsúly, ami nagyon komoly társadalmi probléma. Elszomorító statisztikai adatok szerint a magyar felnőtt férfiak 60, a nők 45-50 százaléka, míg a gyerekek több mint 30 százaléka túlsúlyos. Mindehhez mozgásszegény életmód társul, s a kettő együtt - Császár főorvos szerint - „egyenes út” a cukorfelhasználási zavarig, amit az orvosi nyelvben inzulinrezisztenciának hívnak. „Magyarán az inzulin nem tudja jól kifejteni hatását a májban és az izomzatban, emiatt a cukor benn marad az erekben és károsítja a véredények falát” - hangsúlyozza a professzor, hozzátéve: a kialakult cukorbetegség csekély mértékben gyógyítható, döntően csak a tüneteit lehet csökkenteni állandó gyógyszeres beavatkozással. A betegség azonban „folyamatosan megy előre”, azaz a betegnek egyre több és több gyógyszerre, inzulinra van szüksége ahhoz, hogy tünetmentes legyen. „Tudatos étkezéssel, azaz szénhidrátszegény diétával megelőzhető a cukorbetegség kialakulása. Ez nem azt jelenti, hogy a szénhidrátot teljesen ki kell zárni az étkezésből, sőt az úgynevezett »kizáró diéták« - vagyis amikor egy-egy tápanyagfélét teljesen megvonunk a szervezettől - a legrosszabbak. Az emberi szervezetnek ugyanis mindenféle tápanyagra szüksége van, de a megfelelő mennyiségben, nem túlzásba víve” - emeli ki dr. Császár Albert. 
1609151355
Nem fáj, nem szúr, nem viszket

A Honvédkórház II-es számú Belgyógyászati Osztályának másik szakterülete az anyagcsere-betegségek vérzsíreltéréseket érintő csoportja. A főorvos szerint kezd megdőlni az a „régi elmélet” miszerint létezik „jó koleszterin” és „rossz koleszterin”, azaz mind a magas koleszterin, mind pedig a magas triglicerid-szint komoly problémákat tud okozni az emberi szervezetben. „A koleszterint az étkezés kevésbé befolyásolja, de a triglicerid szintjét zsírszegény étrenddel és diétával normalizálni lehet. Bár az a tapasztalat, hogy a betegek nagy része nem foglalkozik ezzel, sőt rövid időn belül a gyógyszerek nagy részét is elhagyják, mert a vérzsírprobléma nem fáj, nem szúr, nem viszket. Ezzel sajnos nagy kárt okoznak saját maguknak, hiszen a magas vérzsírszint hasonló problémákat tud okozni a szervezetben, mint a magas vérnyomás” – mondja a főorvos.

A Honvédkórház II-es számú Belgyógyászati Osztálya az országban egyedülállóként egy másik anyagcsere-betegség, a porfíria (népiesen bíbor-baj) kórkép kezelését is végzi. Ez szerencsére egy ritka, többségében genetikai alapú betegség, amelynél részben bőrjelenségek, valamint idegrendszeri és hasi problémák jelentkezhetnek. A szakemberek mellett a szükséges labordiagnosztikai háttér is a rendelkezésre áll, így az osztály a nap 24 órájában képes fogadni porfíriás betegeket – húzza alá dr. Császár Albert.
1609151355
A professzor hangsúlyozza: az osztály harmadik szakterülete a belső elválasztású mirigyeket érintő betegségek csoportja, amit szakmai zsargonban endokrinológiának hívnak, és ahol a leggyakrabban pajzsmirigy-, mellékvese-, és agyalapimirigy-betegségek (növekedési zavarok) figyelhetők meg. „Mivel Budapesten összesen két nagy endokrinológiai központ van - az egyik a Semmelweis Egyetem, a másik pedig a Honvédkórház - nagyon sok, több mint harmincezer beteg fordul meg nálunk éves szinten” - mondja dr. Császár Albert, hozzátéve, hasonlóan jelentős mértékű az immunológiai betegek száma. „Ha csak az allergiát nézzük, extrém módon emelkedik az asztmás esetek száma, és az olyan kórképeké is, amelyek különféle bőrjelenségeket okoznak. A pollenallergia ma már egyértelműen népbetegségnek számít, leginkább a környezet megváltozása, valamint a genetikai problémák miatt” - mondja a főorvos, akitől megtudjuk azt is, hogy az allergia nem más, mint a szervezet túlzott válaszreakciója egy ingerre. Egy ideig küzd a külső hatások ellen, de aztán az immunreakciók kontrollálhatatlanok lesznek. Az sem véletlen, hogy a legtöbb beteg a porra allergiás. A porban ugyanis olyan nagy mértékű szennyezettség van, amit a tüdőben lévő sejtek már nem tudnak megfelelően eltakarítani, s kialakul az allergia.„A cukorbetegséghez hasonlóan az allergia ellen is csak tüneti kezelést tudunk alkalmazni, amivel visszaszoríthatjuk a szervezet reakcióit. A gyógyulás csak olyan esetben képzelhető el, hogyha valaki nagyon hosszú ideig, ám csak kis dózisban érintkezik azzal az anyaggal, amire allergiás. Ez a »sokszori találkozás« egy idő után azt eredményezi, hogy a szervezet toleránssá válik a korábban allergiás reakciót kiváltó anyagra, bár nem minden esetben működik ez a mechanizmus” - mondja az osztályvezető főorvos. 
1609151355
Megfelelni a növekvő igényeknek

A főorvos szerint a jövőben még tovább szeretnék fejleszteni kapacitásaikat, így terveik között szerepel az is, hogy az osztályon belül erősítsék a kardiológiai ellátást. Erre azért volna szükség, mert azok a betegségek, amelyekkel foglalkoznak, sok esetben oly mértékben támadják meg a szívet, hogy szükséges a kardiológusok állandó rendelkezésre állása az osztályon belül. Mindezek mellett továbbra is szeretnének megfelelni a cukorbetegség kezelésével kapcsolatos egyre növekvő igényeknek.
1609151355
Forrás: honvedelem.hu
Szerző: Szűcs László
Fotó: a szerző felvétele és internet

ESZA