Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gyermeksürgősségi ellátás fejlesztése az MH Egészségügyi Központban

2014. szeptember 10., szerda 10:12

Európai Uniós támogatásból megvalósított műszerfejlesztés átadására került sor 2014. szeptember 8-án az MH Egészségügyi Központ Perinatális Intenzív Centrumában. Ezzel a beruházással az ország legkorszerűbb műszaki parkkal rendelkező és szakmailag is a legmagasabb szintű koraszülött intenzív osztályává vált a Centrum.

1609150876
1609150876

A Magyar Honvédség Egészségügyi Központ 112.018.880 Ft, önrész nélkül igénybe vehető, vissza nem térítendő uniós támogatást nyert a KMOP-4.3.1/B-11–2011–0003 kódszámú „Sürgősségi, gyermeksürgősségi ellátás fejlesztése” című pályázati kiíráson az Új Széchenyi Terv keretében. A projekt során orvostechnológiai és informatikai eszközök beszerzésével valósult meg a Perinatális Intenzív Centrum fejlesztése, mely révén biztosítható a legmagasabb, III. progresszivitási szintű betegellátás.
A műszerpark átadása, Dr. Hende Csaba Magyarország honvédelmi minisztere és Dr. Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár közreműködésével zajlott. A sajtótájékoztatóval egybekötött bemutatójával az MH EK Perinatális Intenzív Centrumának vezetősége betekintést engedett a koraszülöttek ápolásába, eszközparkjának fejlesztésébe.

1609150876

A rendezvényen Szabó István vezérőrnagy, az MH EK parancsnokának köszöntő beszédét követően Dr. Nádor Csaba PIC részlegvezető főorvos ismertette az Európai Uniós beruházás folyamatát és a PIC jövőbeni terveit, célkitűzéseit. Az intézmény 14 ágyas PIC-osztályán átlagosan, évente 230–270 kis súlyú koraszülöttet látnak el, közülük körülbelül nyolcvan baba születik 1500 gramm alatti súllyal. A kórház tervei között szerepel, hogy további hat ággyal bővítik a most rendelkezésre álló kapacitásukat.

1609150876
A koraszülött-ellátás az élet legdrámaibb hadszíntere, és a most átadott korszerű műszerekkel a veszélyeztetett újszülöttek életben maradási esélyei jelentősen javulnak, emelte ki Hende Csaba honvédelmi miniszter ünnepi beszédében. Hozzátette, az intenzív részleg halálozási mutatói jobbak az országos átlagnál.

1609150876
Zombor Gábor, egészségügyért felelős államtitkár kiemelte, annak ellenére, hogy az uniós direktívák miatt a közép-magyarországi régió kevés fejlesztési forráshoz jutott, vannak folyamatban nagy ívű projektek. Az államtitkár úr hozzátette, az országban hozzávetőlegesen 330–340 milliárd forint értékű uniós forrásból megvalósuló kórházfejlesztés zajlik, amelyre nem volt lehetősége Magyarországnak az elmúlt évtizedekben. Egyben támogatásáról biztosította az MH EK Honvédkórházat arról, hogy minden hasonló fejlesztést támogatni fog a jövőben.
1609150876

Az MH EK Szülészeti és PIC osztálya az elmúlt három évben az ország iránymutató, vezető centrumává vált. A koraszülöttek minőségi túlélésében az országos adatoknál helyenként nagyságrendekkel jobb eredményeket produkál. A jelenlegi fejlesztéssel az ország legkorszerűbb műszaki parkkal rendelkező koraszülött intenzív osztályává válik. A pályázat célja – a Közép-Magyarországi régió koraszülött ellátásának sajátosságait és a kórházi PIC adottságait is figyelembe véve – hogy a pályázati támogatás révén a Honvédkórház orvosi műszerei, infokommunikációs felszerelése maradéktalanul megfeleljenek a biztonságos működés, a korszerű technológia követelményeinek. A fejlesztéssel hosszú távon, kompromisszumok nélkül teljesítheti a PIC a III. progresszivitási szintű betegellátás szakmai minimumfeltételeit, eleget tehet az orvostechnológiai eszközök amortizációja miatt szükséges pótlásnak, felkészülhet a nagytérségi ellátás-szervezésből az MH EK Honvédkórházra háruló többletfeladatok teljesítésére. Az Észak-Közép-Magyarországi térségben az igényjogosultakkal együtt mintegy 1,4 millió lakos perinatális ellátását kell megoldani. Ez több mint 13.000 szülést, kb. 1.100 koraszülöttet, mintegy 1.000 PIC-es fekvőbeteg ellátási esetet és 200 fő 1.500 gramm alatti születési súlyú koraszülöttet jelent. Az MH EK Szülészeti és Nőgyógyászati osztályának 14 ágyas Koraszülött Intenzív részlege (PIC) az elmúlt három évben eredményeinek köszönhetően az ország iránymutató, vezető PIC-évé vált. A koraszülöttek minőségi túlélésében fontos mutatókban (krónikus tüdőbetegség, agyvérzés, koraszülöttek szembetegsége, fertőzések) az országos adatoknál lényegesen, helyenként nagyságrendekkel jobb eredményeket produkál, különösen az 1.500 gramm alatti születési súlyú babák esetében.

1609150877
A non-invazív, családbarát, a szülőket a betegellátásba maximálisan bevonó módszerekben, szervezettségben, terápiás sarokpontok kijelölésében a skandináv illetve fejlett Nyugat Európai országok ellátási standardjait közelíti. A PIC osztály átlagos betegforgalma 230–270 felvétel évente, ebből kb. 80 az 1.500 gramm alatti súllyal született baba. A 2012 márciusában indult projekt során összesen 33 db orvostechnológiai eszköz (inkubátorok, lélegeztető gépek, infúziós pumpák, multifunkciós betegőrző monitorok, vérgáz analizátorok és ágy melletti diagnosztikát lehetővé tevő ultrahang készülék), valamint az eszközök összeköttetését, központi monitorizálását támogató informatikai rendszer beszerzése, beüzemelése történt meg 2014 első félévében.

1609150877
Az uniós pályázatban beszerzett 2 db perinatális intenzív lélegeztető készülék (Sophie) különleges lélegeztetési mód, az ún. HFO (magas frekvenciás oszcillációs) lélegeztetésre is képes, ezzel az összes koraszülött és beteg újszülött légzés problémái megoldhatóak. A 4 db perinatális non-invazív, ún. CPAP-lélegeztetésre alkalmas készülék (Viasys SiPAP) a spontán légző koraszülöttek légzését kíméletesen támogatja, ezzel elkerülhető a lélegeztetéssel összefüggő szövődmények jelentős része. A 6 db klinikai inkubátorban (Dräger Isolette 8000) ápolhatóak az 1000–1500 gramm közötti születési súlyú mintegy évi 45–50 koraszülött.4 db csúcs kategóriájú GE Giraffe Omnibed inkubátor minden szükséges technikai és kényelmi eszközzel fel vannak szerelve, pl.szervo oxigén, párásítás, bőrhőmérséklet mérés, mérleg, állítható magasság. Különlegességük, hogy többfunkciós üzemmódra alkalmasak: az inkubátor tetejének kinyitása után a szülőszobán/császár-műtőben ellátó asztalként, majd szállító inkubátorként, végül a PIC osztályon a definitív ellátás helyszínéül szolgálnak. Megkönnyítik a legtörékenyebb koraszülötteknél alkalmazott non-invazív ellátás és minimal handling alkalmazását. Az összesen 11 db alap- és nagy tudású infúziós pumpa (Asena) programozható gyógyszeradagolásra is alkalmas, érzékeny nyomásszenzora pedig megakadályozza az infúziós szövődmények kialakulását.3 db multifunkciós betegőrző monitor (GE Dash 4000) kapcsolódik a központi monitor rendszerbe, amellyel 12 koraszülöttet lehet szimultán megfigyelni. A transzkután vérgázmodulok a súlyos lélegeztetett koraszülöttek vérgázértékeit bőrön keresztül figyelik, anélkül, hogy vérmintát kellene venni tőlük. A „GE Vivid e” típusú ultrahang beszerzésével lecserélhető a 19 éve működő Toshiba gyártmányú, a dolgozók által „Rezső” névre keresztelt ultrahang készülék. Az új eszköz minden koraszülött intenzív osztályon szükséges bedside felvétel (koponya, has, kardio-echo) elkészítésére alkalmas, és a későbbiekben csatlakoztatható a kórház radiológiai informatikai rendszeréhez.

Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária

1609150877
ESZA