Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Intenzív Trópusi medicina tanfolyam Nigériában

2016. március 31., csütörtök 8:01

A Magyar Honvédség Egészségügyi Központ 2016. februárban három hetes, trópusi medicina tanfolyamot szervezett a Nigériában.

Egy intenzív, első sorban katonaorvosok számára szervezendő, Magyarország területére behurcolható, a migráció szempontjából népegészségügyi kockázatot jelentő megbetegedésekkel foglalkozó tanfolyam szervezésének lehetősége 2015 májusában vetődött fel először. A képzés megszervezésének aktualitását a fokozódó migrációs nyomás mellett, a Magyar Honvédség esetleges jövőbeni afrikai, közel-keleti feladatvállalására történő felkészülés is indokolta.

A tanfolyam hazai főszervezője, koordinátora az MH Egészségügyi Központ volt. A helyszíni szervezést a Külgazdasági és Külügyminisztérium képviseletében Magyarország Nigériai Nagykövetsége végezte, a képzés akkreditációját a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kara biztosította.

1609151110

A kurzuson összesen 18 fő vett részt, többségük a Magyar Honvédség állományából, de a katasztrófavédelem, a Pécsi Tudományegyetem, a Semmelweis Egyetem, valamint a tanfolyamnak helyet adó Ahmadu Bello University is delegált résztvevőket.

A hallgatók az egészségügy széles szakterületét képviselték, belgyógyász, infektológus, fül-orr-gégész, általános sebész, traumatológus, anaesthesiológus, fogorvos-szájsebész, mikrobiológus, megelőző orvostan-, népegészségtan szakorvos, közegészségügyi-járványügyi ellenőr és labor analitikus vett részt a tanfolyamon.

A tanfolyam során a hallgatók a helyi egészségügyi ellátó-oktató rendszer legkiválóbb szakembereinek irányításával kaptak felkészítést a hazánkban ritkán előforduló trópusi betegségekről. Az oktatási tematika a klinikai ismeretek mellett tartalmazta a prevenciós eljárásokat, a diagnosztikai és terápiás protokollokat, valamint a szükséges szakanyagok tervezéséhez kapcsolódó ismeretanyagot is.

A kurzus egyik legfontosabb célkitűzése volt, hogy a tanfolyamon résztvevők autentikus körülmények között szerezzenek jártasságot a migrációval is terjedő, hazánkban sokszor egyáltalán nem, vagy csak nehezen felismert megbetegedések diagnosztikájában, terápiájában és ellátás- szervezésében.

A résztvevők széles szakmai spektruma megteremtette a lehetőséget egy olyan szakmai csoport létrehozásához, melynek feladata a trópusi betegségek elleni védekezés interdiszciplinális lehetőségéinek feltérképezése, szakmai ajánlások és működési protokollok kidolgozása, az eltérő szakterületek feladatainak egymáshoz illesztése, valamint a tanfolyamon szerzett elméleti és gyakorlati tapasztalatok feldolgozása és azok széles körben történő megosztása volt.

A Magyar Honvédség folyamatos és esetleges jövőbeni külhoni szerepvállalása, illetve a hazánkat érintő migrációs helyzet miatt, előtérbe kerülnek azok a trópusi megbetegedések, melyekkel szakorvosaink korábban gyakorlatilag nem, vagy csak elvétve találkoztak. Ezek megjelenése Magyarország határain belül, a betegekkel és betegségekkel történő közvetlen találkozás lehetőségének növekedése felértékeli az ellenük zajló védekezést egységbe foglaló stratégiákat.

1609151110
ESZA