Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az ÉPC-Honvédkórház új weboldala

Az ÉPC-Honvédkórház új weblapja a https://epc.euintezmeny.hu címen érhető el.

Részletek

Önkéntes mentőpáros a Honvédkórház állományában

2012. február 28., kedd 13:36

Hidegben, fagyban, árvíz idején, összeomlott házak romjai között ott vannak, és megszállottan segítnek a rászorultaknak. A februári rendkívüli hideg időszaka alatt sem történt ez másként, hiszen Ursinyi Krisztián és Rétei Csaba, a Magyar Honvédség Honvédkórház dolgozói karitatív módon próbáltak segíteni a fedélnélkülieknek Szegeden és környékén.

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője, Dr. Lukács János r.dandártábornok, megyei kapitány köszönetét és nagyrabecsülését fejezte ki, Ursinyi Krisztiánnak az MH Honvédkórház I. sz. Központi Műtő műtősegédjének, valamint Rétei Csabának, a Betegszállító Osztály munkatársának, azért a karitatív munkáért, amellyel segítettek a Szegeden és térségében, a külvilágtól elzártan élő embereknek a zord időjárás viszontagságai alatt.

Ursinyi Krisztián az immáron több mint 2 éve megalakult AMS Speciális Mentési Csoport vezetője, helyettese pedig Rétei Csaba. Az önkéntes speciális mentőcsoport az AMS Assistance Kft tagjaként végez jótékonysági munkát kórházi dolgozókkal, tűzoltókkal, rendőrökkel.

A mentőcsoport vezetője rendőrségtől, katasztrófavédelemtől, önkormányzatoktól kapja a felkérést a krízis – vagy vészhelyzetekre. A mentési feladatok pontosítása után, ami lehet egészségügyi feladatok ellátása, ételosztás, ruhaosztás és különböző más jellegű karitatív munka, véglegesítésre kerül az adott polgármesterrel vagy a mentési vezetővel, hogy ténylegesen hány fővel tud menni a helyszínre a mentőcsoport. A Honvédkórház dolgozóinak rendelkezésére áll egy speciálisan felszerelt mentőgépjármű, amelyet az AMS mentőszolgálat biztosít gépjárműparkjából, valamint a szállás és ellátás mindig biztosítva van.

A mentőpáros az utóbbi években pusztított környezeti katasztrófáknál jelen volt és önzetlen munkájával próbálta segíteni a rászorulókat. Devecseren például, a vörös iszap katasztrófa áldozatainak egészségügyi ellátásában segédkeztek az önkéntesek, 2010 májusában, Boldván és Edelényben pedig víz- és ruhaosztással járultak hozzá az árvízkárosultak ellátáshoz.

Február hónapban a rendkívüli hideg Magyarország egész területét érintette, így az időjárás okozta szegedi állapotok enyhítésre kérte fel a Csongrád Megyei rendőr-főkapitányság a Honvédkórház munkatársait, hogy segítse a kihűléstől és kiszáradástól veszélyeztetett hajléktalanokat. A két önkéntes mentős február 5-én érkezett Szegedre, ahol 3 napot töltöttek. Helyismeret hiányában segítségükre voltak a szegedi rendőrkapitányság járőrei, akik felvezetésével keresték meg a környező tanyákon élő otthon nélkülieket, a hajléktalan menedékhelyeket és forró teát, ételt osztottak a rászorulóknak. Voltak, akiket egészségügyi szempontból is el kellett látni, és kórházba szállítani.

A Honvédkórház dolgozói nagy lelkesedéssel vannak munkájuk iránt, hiszen azt csinálhatják mind a munkahelyükön és szabadidejükben egyaránt, amit a legjobban szeretnek.

ESZA