Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újratanúsító audit

Szerző: MH Egészségügyi Központ |  2011. december 15., csütörtök 13:22

A Honvédkórházban 2008. szeptember 1-jén indult az integrált minőségirányítási rendszer (MIR), mely magába foglalja az ISO 9001:2008, az ISO 14001:2004 (Környezetirányítási szabványt), valamint a MEES 1.0 (Magyar Egészségügyi Ellátási Standardot). A tanúsító okiratok három évig érvényesek (2012. 01. 27.), melyeket évente meg kell újítani felülvizsgálati-, majd újratanúsító audit keretében.

A 2011. évet egy ilyen „megújító” audittal zártuk.
A tanúsítás és az évenkénti felülvizsgálat előtti vezetőségi átvizsgáláson – melyen a vezetés értékeli saját tevékenységét – kerül sor az alapdokumentumok felülvizsgálatára, intézményi szinten az indikátorok alakulásának áttekintésére, a hibajavító intézkedésekkel kapcsolatos visszaellenőrzések tapasztalatainak ismertetésére. A vezetés kiemelten foglakozik a betegellátással kapcsolatos panaszügyek eljárástípusok szerinti összehasonlításával, és az elégedettségi (beteg-, hozzátartozó-, dolgozó) vizsgálatok után hozott intézkedésekkel. Fontos terület az orvos és ápolásszakma beszámolója a munkatársak képzéséről, a II. felülvizsgálati audit utáni intézkedési terv-, belső audit végrehajtásának bemutatása, valamint a MedWorks dokumentációs rendszer ellenőrzése a betegdokumentáció felülvizsgálattal közösen.

A minőségirányítási rendszer folyamatos fejlődését mutatja, hogy az ellenőrzések során csökkent a feltárt eltérések száma, valamint kevesebb helyesbítő és megelőző intézkedést kellett meghozni.

A mai változó körülmények között az egészségügyi intézmények működését egyre jobban befolyásolják az üzleti jellegű kockázatok is. Ez a körülmény indokolja, hogy a vezetésnek a folyamatokat állandóan elemezve kell megfelelő időben a fontos döntéseket meghoznia. Ebbe beletartoznak a vállalkozásba kiadott szolgáltatások is, melyeknek működését a vezetésnek kézben kell tartania.

Intézményünkben 2011. december 12–14-ig lezajlott Újratanúsító audit eredményesen zárult. Integrált minőségirányítási rendszerünk ismét megfelelt a szakmai követelményeknek, a tavalyi évben megállapított fejlődés idén még jobban tükrözte munkatársaink elkötelezettségét és számos területen észlelhető volt a dokumentációs fegyelem erősödése is.

Az integrált minőségirányítási rendszer nem egy önmagáért vagy a tanúsítás megszerzéséért végzett tevékenységet jelent „csak egy papír a falon”, hanem egy olyan szervezési és irányítási eszköz, mely a mindennapok munkavégzését még jobban elősegíti. A saját munkánk megítélésére és az elvégzettek bizonyítására szolgál, mely egyben a kórház hosszútávú sikerességének egyik záloga, így a minden dolgozóra kiterjedő minőségszemlélet változás jelentősen felértékelődik. Az integrált rendszer fenntartása folyamatos fejlődéssel és folyamatos megvalósítással lehetséges (indikátor rendszer), mely az ellátás színvonalát emeli.



Kulcsár Ildikó sz. őrnagy
minőségirányítási osztályvezető

ESZA