Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Légi egészségügyi feladatok az MH gyakorlatában – egy foglalkozás újraélesztése

2016. november 17., csütörtök 14:24

2016. szeptember 26-tól felkészítő foglalkozás került lebonyolításra Veszprémben, az MH Légi Vezetési és Irányítási Központjában (MH LVIK). Az öt napos előadássorozat a légi egészségügyi kiürítés, a kutatás-mentés és az ehhez kapcsolódó szervezési feladatok teljességét, összefüggéseit, kifejezetten annak katona-egészségügyi feladatait taglalta.

1609151194

A foglalkozás előkészítése és végrehajtása újszerű kihívást jelentett az előadók részére, akik tudásuk, tapasztalataik legjavát igyekeztek átadni a résztvevők számára, akik – javarészt egészségügyi szakemberekként – kérdéseikkel gazdagították a foglalkozáson tárgyalt tudáspaletta színeit, a válaszokat vázoló oktatók segítségével. Az előadók alapvetően az MH Összhaderőnemi Parancsnokság (MH ÖHP), illetve az MH LVIK szakembereiből kerültek ki, míg a hallgatókat a feladatrendszerben jelenleg is aktív szerepet vállaló MH EK RAVGYI biztosította 10 fővel. Egy, a felkészítő foglalkozás hiányát felismerő baráti beszélgetés kapcsán, a kecskeméti Repülőorvosi, Alkalmasságvizsgáló és Gyógyító Intézet (MH EK RAVGYI) kezdeményezésre, csupán két hónap alatt sikerült megszervezni a hiánypótlónak bizonyult rendezvényt, ami nagy részben annak a gördülékeny együttműködésnek volt köszönhető, ami az MH ÖHP, az MH LVIK és az MH EK RAVGYI között jött létre. A gyors és hatékony szervezés energiáit a résztvevő szervezetek azon közös felismerése biztosította, hogy a megelőző közel tizenöt évben nem került sor e témában ismeretfrissítő és egyben ismeret-egységesítő foglalkozás megszervezésére. A foglalkozás „újraélesztése” alkalmat hivatott teremteni arra, hogy a feladatrendszer megvalósításában résztvevő MH szervezetek szakmai munkája, különösen annak katona-orvosi részfeladatai, még magasabb szinten váljanak szervezhetővé így hatékonnyá a jövőben. A jelenlegi formájában próba-jellegű felkészítés – jól ismert angol nyelvű kifejezéssel „pilot-course” – a kölcsönös tapasztalatszerzést, és a felkészítés jövőbeni téma-, és szerkezeti finomításának lehetőségét biztosította az érintett MH szervezetek számára, a tapasztalatok alapján az előadókat biztosító szervezetek, a tárgyalt témák, gyakorlati foglalkozások szükségszerű módosításának lehetőségével.

1609151194

A résztvevők közös reménye, hogy a felkészítő foglalkozás a jövőben rendszeressé válik, és – különös tekintettel az MH várhatóan kibővülő feladataira, az új kihívásokra – hallgatói a későbbiekben aktív részesei lehetnek a légi egészségügyi kiürítés, a kutatás–mentés és a szakmai koordináció feladatainak; mindez, a megfelelő kiegészítő szakkiképzések birtokában, megfelelő szakemberállományt biztosíthatna a feladatok végrehajtásához, magas színvonalú fenntarthatóságához, ami a résztvevő szervezetek közös érdeke.

2016.10.28. Damásdi Éva

ESZA