Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lézerterápia 2017. – újdonságok és sok-sok gyakorlat

2017. április 6., csütörtök 12:54

A Magyar Honvédség Egészségügyi Központjának előadótermét 2017 tavaszán ismét a lézerterápia neves előadói töltötték meg élettel. A konferencián nagyobb hangsúlyt kaptak a gyakorlati ismeretek, az elsajátítandó jártasságok. Sandra Sándor professzor idén is neves, a szakterületükön kiemelkedő előadókat hívott meg.

1609151276

Mint eddig minden évben, most is a lézerterápia nemzetközileg is elismert szaktekintélyével, dr. Mester Ádámmal vezette az előadássorozatot, ahogy az köztudott, ő a fia a híres Mester Endre professzornak, aki felismerte a sejtműködést serkentő, ún.biostimulációs hatást, és a gyakorlatba ültette át. Nagyvonalú és közérthető magyarázataival sikerült megragadnia és lebilincselnie a jelen lévő számos kolléga figyelmét. Feleségével, dr. Ortutay Judittal együtt mutatták be eredményeiket a mozgásszervi rehabilitációban. Mindketten elhivatottan foglalkoznak betegeikkel, de ugyanolyan nagy figyelmet fordítanak a megbetegedések korszerű terápiás lehetőségeire, többek között a lézerterápiára. A továbbképzési napot természetesen számos más szaktekintély is megtisztelte jelenlétével.

1609151276

Daróczi Judit professzor a nyirokrendszert és annak betegségeit bemutatva hívta fel a figyelmet az orvostudomány még napjainkban is meglehetősen „elhanyagolt gyermekére”, pedig ezek a kórok embertársaink százezreit érintik. Kihangsúlyozta, mennyire fontos a korai felismerés, miközben ismert a szakma „vaksága”, vagyis hogy mennyire veszélyesek a hiányos ismeretek. A másik oldalról beszélve felsorolta a szakszerű terápiás lehetőségeket. Ehhez a témához kapcsolódott prof.dr. Hunyadi János bőrgyógyász, aki szervezetünk legnagyobb neuro-endokrin-immun szervéről, a bőrről beszélt. Rámutatott a hámsejtek immunológiai szerepére, a sebgyógyulás mechanizmusára, a bőrben zajló immunológiai folyamatok fontosságára. Dr. Rózsa Károly professzor, fizikus, csapatával számos klinikai kutatásban vesz részt, és ezek az előző területekhez illeszkednek. Fiával – kutató és fejlesztő társával –, Rózsa Tamással szépen megfogalmazták a lézerterápia jövőjét, hatékonyságát a gyógyítás területén. Sandra Sándor professzor csapata idén is brillírozott, bemutatva a lézerterápiával az elmúlt években szerzett tapasztalataikat, esettanulmányaikat. Nagy szerencse, hogy vannak intézmények, vezetők, akik a fejlődés, az újabb ismeretek megszerzése érdekében jó kapcsolatot ápolnak a gyártó cégekkel, és másokkal is szívesen megosztják a készülékekkel szerzett tapasztalatokat.

1609151276

Dr. Csiki Zoltán a lézerkészülékek egy új generációjával szerzett tapasztalatait mutatta be, ismertetve a készülék sajátos paramétereit. A magas intenzitású lézerterápia (High Intensity Laser Therapy = HILT) a kifejezetten mozgásszervi panaszok, sportsérülések esetében nagyon hatékony.
Dr. Horváth Anna tanárnő elbűvölő előadásában a fájdalomcsillapításról beszélt. Sajátságos módon a mosolyával képes volt megtölteni pozitív energiával az egész termet. Talán ennek is tulajdonítható, hogy az előadását követően tapsvihar tört ki.
Az MH Egészségügyi Központ Reumatológiai Szakrendelő szolgálatvezetője, Kovács Zsuzsanna saját tapasztalatait osztotta meg egy új fizikoterápiás készülékről. A Magnevit, amit osztályon csak Magnetensként említünk, új és egyedülálló terápiás lehetőséget kínál mozgásszervi megbetegedések, sport és kiképzési sérülések kezelésére. Az elektromos és mágneses erőtér terápiát ötvözi a TENS különleges hullámformájával. Nemcsak fájdalomcsillapító, de izomstimulációs hatását is ki lehet használni, a betegek nem kis elégedettségére.
Az eszköz alkalmazható a hagyományos kínai orvoslás területén is, az akupunktúrás pontok kezelésére. Erről tartott átfogó és szemléletes előadást dr. Várhegyi Anikó. Gyakorlati tapasztalatai neki inkább a lézeres akupunktúrával vannak, de nem zárkózott el attól, hogy kipróbálja a Magnevit meridiánokra és akupunktúrás pontokra kifejtett hatását.
Dr. Peller Kálmán a Nap láthatatlan hősugárzását reprodukáló napsugárszaunát (Sunlighten) hozta el. Részletesen tárgyalta az emberi szervezetre gyakorolt hatását, felhasználási lehetőségeit az orvosi rehabilitációban. Bizonyította hatékonyságát sportsérülések, krónikus fáradtság, krónikus fájdalmak és ízületi bántalmak kezelésében.
A felsorolt és ismertetett kezelések eredményessége fokozható a kezelések előtt, illetve után alkalmazott természetes hatóanyag tartalmú készítményekkel. Sandra Sándor professzor felhívta a figyelmet továbbá, hogy mennyire fontos a magnézium szedése és a megfelelő folyadékmennyiség (min. 0,5 liter) bevitele a kezelések megkezdése előtt.
Dr. Hevesi Judit a napjainkban oly gyakran emlegetett, de még mindig nem elégé ismert cukorbetegségről beszélt. Mindenre kiterjedő, precíz előadásában főleg a szövődményekre irányította a figyelmet, illetve a szövődmények prevenciójaként alkalmazott lágylézer-terápiára.
A továbbképzés családias, közvetlen hangulata más kollégákat is ösztönzött, hogy bemutassák szakmai tapasztalataikat. Ez mindenesetre jelzi, hogy az MH EK Honvédkórház szakemberei nincsenek egyedül tudásvágyukkal, segítőkészségükkel, a gyógyító munka szeretetével.

1609151276

A lézerterápiás továbbképzés csupán három napig tartott, de még napokig lehetett volna hallgatni a tapasztalt, felkészült szakembereket, a gondolatserkentő előadásokat. Eddig minden újabb év számos újdonságot hozott, érthető tehát, hogy már most nagyon várják a szakemberek a jövő évi továbbképzést. Talán nem eltúlzott a várakozás, hogy ez a szűkebb körben ismert előadássorozat országos kongresszussá nőheti (nőhetné) ki magát. Ha így alakul, még több kolléga bővítheti szakmai ismereteit, és a szélesebb közönségben további gondolatok ébredhetnek.

Reumatológiai – fizioterápiás Osztály

ESZA