Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Minden körülmények között az emberi élet védelme a legfontosabb

2014. június 26., csütörtök 7:23

A jelenlegi gazdasági környezetben óriási szükség van a nemzetközi együttműködésre az egészségügyi fejlesztések terén is – mondta Hende Csaba június 24-én Budapesten, a NATO Egészségügyi Haderővédelmi Konferencia 2014 megnyitóján.

Huszonhat ország több mint kétszáz szakembere vesz részt Budapesten a NATO katona-egészségügyi konferenciáján, amelyet Hende Csaba nyitott meg kedden reggel, a Semmelweis Egyetem Tűzoltó utcai létesítményében. „Servamus vitam atque servimus, azaz megvédeni és szolgálni az életet” – idézte köszöntőjében a Semmelweis Egyetem mottóját a honvédelmi miniszter. Mint fogalmazott, a jelmondat a NATO-n belüli közös erőfeszítések, illetve a mostani konferencia lényegét is tökéletesen összefoglalja, hiszen az emberi élet védelme mindennél előbbre való. Hende Csaba felidézte: az afganisztáni Mazar-e Sharifban található német tábori kórházban is vállt vállnak vetve dolgoztak egymás mellett a német és a magyar szakemberek, és tömegével mentették meg a sérültek életét, legyen szó akár katonákról, akár civil személyekről. Mint hozzátette, a műveleti tapasztalatokat – legyenek azok akár jók, akár rosszak – mindenképpen fel kell dolgozni a minél hatékonyabb megoldások kidolgozása érdekében.

1609150856

„A NATO tervezési folyamatában kiemelt terület a katona-egészségügy és a fejlesztése” – jelentette ki a miniszter. Hende Csaba rámutatott: a jelenlegi gazdasági környezetben óriási szükség van a nemzetközi együttműködésre az egészségügyi fejlesztések terén is, hiszen így lehet megtalálni a leghatékonyabb megoldásokat. Mint mondta, büszke rá, hogy a magyar szakemberek is aktívan kiveszik a részüket e munkából. Ugyanígy a Budapesten működő NATO Katona-egészségügyi Kiválósági Központ (NATO KEKK) tevékenysége is jól példázza, milyen eredmények származhatnak az összefogásból.
1609150857

A NATO Egészségügyi Haderővédelmi Konferencia 2014 legfőbb célja, hogy összegezze a tagállamok hadseregeinek katona-egészségügyi tapasztalatait, gyakorlatait, valamint a téma köré épülő, tágabb közösségen belüli kommunikáció erősítése. Ennek szellemében a programban többek között olyan témák szerepelnek, mint az egészségügyi kockázatértékelés, illetve az orvosi és egészségügyi információszerzés polgári és katonai tapasztalatai, a trópusi és fertőző betegségek, valamint azok kockázatai és veszélyei, az egészségügyi kiürítés, a stresszkezelés, a poszttraumás stressz-szindróma, a hazatérés utáni egészségügyi megfigyelés, illetve a veteránok egészségi állapotának nyomon követése.
1609150857

A június 26-ig tartó konferenciát a NATO KEKK szervezi a Medical Corps International Forum (MCIF) katona-egészségügyi szaklappal együttműködve. A Magyar Honvédség, a NATO Egészségügyi Haderővédelmi Munkacsoport (NATO Force Health Protection Working Group, FHP WG), a Semmelweis Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kara szintén részt vesz a szervezésben.

Forrás: honvedelem.hu, Draveczki-Ury Ádám

Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária

ESZA