Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Parányi pacemaker egyenesen a szívbe ültetve

2014. február 25., kedd 15:50

A Magyar Honvédség Egészségügyi Központ Honvédkórházának Kardiológiai Osztályán került sor Közép- Kelet-Európában elsőként a világ legkisebb elektróda nélküli pacemakerének beültetésére 2014. február 12-én. 

A Magyar Honvédség Egészségügyi Központ Honvédkórház Kardiológiai Osztályán három betegnél sikeresen megtörtént a világújdonságnak tekinthető parányi, vezeték nélküli pacemaker készülék beültetése egyenesen a szív jobb kamrájába. A betegek gyógyultan távoztak.

1609150815

A szakma számára világszerte is újdonságnak számító, vitaminkapszula méretű pacemakert egy tudományos kutatási program keretében három betegnél alkalmazták. A műtéteket Dr. Duray Gábor kardiológus főorvos, a Magyar Kardiológusok Társasága Arrhythmia és Pacemaker munkacsoportjának elnöke végezte munkatársaival.

1609150815

A Micra™ pacemaker mérete kevesebb mint egy tizede a hagyományos pacemakerekhez képest. Az eszköz teljes egészében a szívbe kerül beültetésre kiegészitő elektróda nélkül, így közvetlenül tudja segíteni annak szabályos működését. A készülék behelyezését röntgen átvilágítás alatt végzik, a beteg lágyéki vénáján keresztül bevezetett katéter segítségével. A megfelelő hely elérését követően a felvezető katéter eltávolításra kerül, és a 2 gramm tömegű szívritmushenger pedig a helyén marad.

1609150815
Hagyományos pacemakerA készülék előnye, hogy kialakításának köszönhetően nem kerül a szívbe elektróda és a vállgödörbe pacemaker telep. Segítségével kevesebb idegen anyag lesz a testben, mint a szokványos pacemakereknél és esztétikai szempontból is előnyös, hiszen nincs sebhely a mellkason, nem dudorodik ki a készülék a bőr alatt. A műtétet követően csupán egy két cm-es heg látható a combhajlatban.

1609150815
Micra pacemaker

Büszkék vagyunk arra – nyilatkozta Dr. Kiss Róbert Gábor professzor, a Kardiológiai Osztály vezetője, a Magyar Kardiológus Társaság Elnöke – hogy régiónkban elsőként a mi osztályunk kapta a lehetőséget a világújdonságnak számító parányi pacemaker alkalmazására.

A Magyar Honvédség Egészségügyi Központ Honvédkórházában évente több mint 800 beteg kap valamilyen szívritmus-szabályozó készüléket. Ezek közül a 2013-as évi adatok alapján több mint 200 beteg kapott olyan típusú pacemakert, amellyel a jelenleg beültetésre került törpe pacemaker egyenértékű.
Egyelőre az új típusú elektróda nélküli pacemaker szigorúan ellenőrzött körülmények között, orvosi vizsgálati szabályok betartásával kerülhet megfelelően válogatott betegeknél alkalmazásra, de reményeink szerint a következő években egyre szélesebb körben válik elérhetővé hazánkban is a legmodernebb pacemaker technológia.

ESZA