Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az ÉPC-Honvédkórház új weboldala

Az ÉPC-Honvédkórház új weblapja a https://epc.euintezmeny.hu címen érhető el.

Részletek

A magyar honvédek óriási és nélkülözhetetlen munkát végeznek

Szerző: honvedelem.hu | Fotó: Snoj Péter és Kálmánfi Gábor |  2022. január 17., hétfő 8:58

A Magyar Honvédség mobil oltóállomásainak munkájáról tartott sajtótájékoztatót Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes a Nógrád megyei Sóshartyánban, január 15-én, szombaton. Mint összefoglalójában aláhúzta: a katonák óriási feladatot látnak el a magyar állampolgárok biztonsága és egészsége érdekében.

Németh Szilárd tájékoztatójában elmondta: a Magyar Honvédség öt oltóbusza egyenként 150-180 állampolgár ellátását tudja biztosítani naponta. Így történt ez Sóshartyánban is, ahol 180 oltóanyaggal előkészülve várták a település és további nyolc község lakosságát. A Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára a térség kapcsán kifejtette, hogy Nógrád megye átoltottsága hatvan százalékos, Sóshartyáné pedig hetven százalék feletti. Ennek megfelelően a betegadatok is kevesebb fertőzést mutatnak, a fertőzöttek pedig az oltásoknak köszönhetően sokkal könnyebben vészelik át a betegség lefolyását.

„Az oltási program egy csodafegyver, hiszen ez az egyetlen eszköz a kezünkben, amellyel képesek voltunk a harmadik-negyedik hullámnak odavágni és képesek vagyunk megrendszabályozni” – mondta.

Soshartyan_honv (13)

Németh Szilárd felidézte: tíz hónappal ezelőtt kezdődött a mobil oltóbuszos oltási program, amely sikeres volt. „Főleg, ha azt nézzük, hogy ezek a települések többnyire kis falvak, zsákfalvak, nehezen megközelíthetők, vagy onnan nehezen lehet eljönni, vagy a lakosság összetétele kevésbé mobil, mint a városokban, akkor óriási feladatot látott el a Magyar Honvédség ezen a területen is. Kijelenthetjük, hogy a magyar honvédek óriási és nélkülözhetetlen munkát végeztek” – húzta alá.

A miniszterhelyettes - amellett, hogy köszönetét fejezte ki a programban résztvevő valamennyi közreműködőnek - felhívta a figyelmet arra is, hogy a Magyar Honvédség az oltóbuszokon túl jelen van a kórházakban, a rendelőintézetekben, jelen volt az északi határainkon, amikor teljes lezárást rendeltek el, és ma is jelen van déli határaink mentén. Utóbbi kapcsán hangsúlyozta: a katonák állították meg azokat a szervezetlenül, nagy tömegekben érkező migránsokat is, akik olyan területekről érkeztek, ahol a világjárvány is kialakult.

Soshartyan_honv (3)

Becsó Zsolt Nógrád megyei országgyűlési képviselő a sajtótájékoztatón – amelyen jelen volt dr. Kopcsó István vezérőrnagy, az MH Egészségügyi Központ parancsnoka is - jó hírként kiemelte, hogy a megyében 108 ezren rendelkeznek oltással. Hozzátette azonban, hogy 39 ezer állampolgárnak időszerű lenne az emlékeztető oltás felvétele, illetve van 8 ezer olyan 60 év feletti állampolgár, aki még semmilyen oltással sem rendelkezik a koronavírussal szemben. Éppen ezért arra bíztatott és kért mindenkit, hogy éljenek az oltás lehetőségével.

Soshartyan_honv (7)

Szolgálatba állásuk óta komoly szerepet játszottak a Magyar Honvédség oltóbuszai abban, hogy a kistelepüléseken élők átoltottsága is a lehető legmagasabb szintet érje le. Leírhatjuk: életmentő buszok ezek – kétféle értelemben is.

Annak idején, amikor az új fejlesztésű CURRUS ARIES moduláris buszokat bemutatták a sajtó képviselőinek, zárójelesen mindenki feljegyezhette: a moduláris átalakíthatóság akár egészségügyi célokat is szolgálhat. Az új típusú koronavírus akkor még a láthatáron sem volt, így nem is képzelhettük, hogy kevesebb mint egy évvel az utolsó darabok átadását követően öt oltóbusz járja majd az országot – különös tekintettel hazánk legkisebb településeire.

De miért is fontos utóbbi szempont? Az emberek számára igen lényeges, hogy nem kell utazniuk több órát egy-egy oltásért. Sokan bizony talán nem is oltatták volna be magukat, ha „a nagy zöld buszok” nem álltak volna meg gyakran szó szerint egy-egy helyi megállóban. Az oltóbuszok azonban szerencsére hamar nagy népszerűségre tettek szert, amit a szakképzett személyzet gyorsasága, hozzáértése, kedvessége, türelme csak fokozott.

Soshartyan_honv (14)

Az oltóbuszok sikerét természetesen komoly háttérmunka és előzetes tervezés alapozta meg. Miután az MH Egészségügyi Központban szolgálók számára is nyilvánvalóvá vált, hogy csak a széles körű átoltottság vethet gátat a járványnak, az MH Modernizációs Intézet és az MH Egészségügyi Csoportfőnökség a Magyar Honvédség Parancsnoksága támogatásával olyan megoldáson kezdett dolgozni, amely lehetővé teszi a vakcina eljuttatását azokra a helyekre, ahol nincs oltópont. Mivel a CURRUS ARIES autóbuszok modulárisan változtathatók, ezért értelemszerűen ezeket a járműveket alakították át – hivatalos nevükön – Mobil Oltóállomássá. A járművekben biztonságosan tárolható és szállítható a vakcinán kívül minden oltáshoz szükséges anyag és orvosi felszerelés, valamint az adminisztrációhoz szükséges eszközök és a személyzet is. A felszereléshez felfújható, fűthető-hűthető adminisztrációs sátor, valamint aggregátor is tartozik, utóbbi teljesen önellátóvá teszi az oltóállomást, a műszak végeztével pedig beépített automata berendezés végzi a jármű fertőtlenítését. Sőt, szintén az oltóállomás részét képezi az esetleges sürgősségi beavatkozáshoz szükséges orvosi felszerelés is. Az illetékesek eleinte úgy gondolták: egy-egy oltóbuszon egy nap alatt 150 főt lehet beoltani, ám a hivatalos szám hamar 180-ra emelkedett. Azért írjuk, hogy „hivatalos”, mert a tizenkét órás napi szolgálati idő alatt a katonai egészségügyi személyzet természetesen senkit sem utasít vissza, ha oltásról van szó.

Az oltás folyamata egyébként ugyanúgy zajlik, mint például egy kórházi oltóponton – a különbség csak az, hogy a nap végeztével az oltópont saját kerekein távozik. A tapasztalatok pedig egyöntetűen kedvezőek, olyannyira, hogy tavaly májusban Müller Cecília országos tisztifőorvos személyesen mondott köszönetet Fadd településén az éppen ott szolgálatot teljesítő katona-egészségügyi személyzeten keresztül minden olyan honvédnek, aki bármilyen módon is segítette a koronavírus-járvány elleni védekezést. S mivel sajnos a vírusnak újabb és újabb mutációi alakulnak ki, újabb fertőzéshullámokat okozva, az oltóbuszok szolgálatára ismét nagy szükség van…

Címkék
ESZA