Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Sikeres katonai orvosi együttműködés

Szerző: Bányász Eszter | Fotó: Kormány Gábor |  2023. szeptember 29., péntek 8:10

Budapest ad otthont szeptember 26–28. között az immár több mint harmincéves múltra visszatekintő Nemzetközi Katonai Orvosi Konferenciának. Az idei előadások és szakértői panelbeszélgetések a civil-katonai egészségügyi együttműködés lehetőségeire, illetve az orosz–ukrán háború szakmai tapasztalatainak elemzésére fókuszálnak.

A szakmai fórum gyökerei egészen az első öbölháborúig nyúlnak vissza. Az 1990-es évek elején a Magyar Honvédség harminchét fős katona-egészségügyi csoportja teljesített szolgálatot fülöp-szigeteki, szaúdi és amerikai szakemberekkel együttműködve Szaúd-Arábiában, a dhahrani légibázison. A közös munkát követte az először 1992-ben megrendezett Amerikai–Magyar Katonaorvosi Konferencia, amely 2012-től nyitottá vált más államok számára is. Az esemény ekkor kapta a jelenleg is használt Nemzetközi Katonai Orvosi Konferencia (Multinational Military Medical Engagement) elnevezést.

Az idei konferencia megnyitóján dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke emlékeztetett a több évtizedes tradíciót megalapozó közös szolgálatra, amely már akkor a „hosszú távú és kölcsönösen előnyös partnerség” kezdetét mutatta. „Ma azért gyűltünk össze, hogy ötleteket és tapasztalatot cseréljünk, hogy elemezzük és megvitassuk a katonai orvosi szakismeretek különböző aspektusait, amelyeket a katonai műveletek, az egészségügyi gyakorlatok és a hazájukban végzett mindennapi munkájuk során szereztek” – fogalmazott.

65135080d7e33279725829

„Az Önök munkája a legfontosabb most Európában” – hangsúlyozta a Honvéd Vezérkar főnöke, utalva az orosz–ukrán háború tapasztalataira, hozzátéve, hogy a megfelelő orvosi ellátáshoz való hozzáférés biztosítása alapvető fontosságú minden katonai műveletben.

Dr. Fejes Zsolt Dezső orvos ezredes, az MH Egészségügyi Központ parancsnoka az esemény jelentősége kapcsán úgy fogalmazott: „harminc év után itt vagyunk Budapesten, folytatva a konferenciasorozat hagyományát, remélve, hogy sikerét megőrizzük és a jövőben is gyümölcsöző együttműködést hoz.” Hozzátette, hogy a globális biztonsági helyzet bonyolultból bizonytalanná vált, amelyben a civil lakosság nagymértékben veszélyeztetve van. „Célunk az első konferenciánk óta nem változott: elsődlegesen csapataink és a civil lakosság védelme” – hangsúlyozta.

65135081b4d4c151385423 (1)

Clinton Murray dandártábornok, a Medical Readiness Command – Europe parancsnoka kiemelte, hogy az idei, immár harmincadik konferencia az eddigi legnagyobb, tizenhét nemzet több mint százötven szakemberével. Hozzátette, hogy ezen rendezvények nem csak amiatt jelentősek, hogy általuk újabb és újabb szakmai területeken sikerül közös álláspontot kialakítani, hanem egyben kiváló alkalmat nyújtanak erős nemzetközi kapcsolatok kialakítására is.

A köszöntők után a konferenciasorozat múltját és főbb eredményeit egy előadás keretében dr. Vekerdi Zoltán ezredes, a NATO Katona-egészségügyi Kiválósági Központ Kiképzési Osztály osztályvezetője mutatta be a résztvevők számára az első nap további programjai előtt.

ESZA